НАТО потврдио намеру да прими Украјину и Грузију у Алијансу

Потврђујемо одлуку која је била донета на самиту у Букурешту 2008. године да ће Украјина постати чланица Алијансе, стоји у Саопштењу самита држава-чланица НАТО-а. Слична одлука донета и за Грузију

Фото: Ројтерс

Грузија и Украјина могу у будућности постати чланице Северноатлантске алијансе, наводи се у финалном саопштењу самита држава-чланица НАТО-а у Бриселу.

Конкретни датуми уласка Украјине и Грузије у НАТО нису наведени у документу. При том, наглашава се велики допринос Тбилисија операцијама Алијансе, као и подршка реформама у земљи.

„Потврђујемо одлуку која је била донета на самиту у Букурешту 2008. године да ће Украјина постати чланица Алијансе са Акционим планом о чланству као неодвојивим делом овог процеса“, наводи се у саопштењу.

Слична одлука је донета и за Грузију.

НАТО је подржао реформе у Украјини и “позвао на даљи напредак у складу са међународним обавезама и опредељењима Украјине”. Поред тога, они су подржали права обе државе да “самостално одређују своју будућност и спољнополитички курс, без мешања споља”.

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да би се, ако Украјина уђе у НАТО, време лета ракета од Харкова или Дњепра до Москве смањило до 7-10 минута.

„Неко би генерално требало да размисли о томе како треба да реагујемо на оно што се у основи предлаже и расправља”, нагласио је руски лидер.

У последњих неколико месеци украјински председник Владимир Зеленски је још једном покренуо питање чланства државе у НАТО-у. Према његовим речима то је једини пут окончања сукоба у Донбасу. Кремљ је на ово одговорио да би такви кораци само погоршали унутрашње проблеме Украјине, а за становнике самопроглашених република придруживање Алијанси је апсолутно неприхватљива перспектива.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар