Поводом продаје српске фирме Нордеус за 378 милиона долара: Вратили се у Србију и постали милионери

Нордеус је основан пре 11 година и достигао је толику вредност јер је једно од најбрже растућих европских предузећа

Фото: Видео исечак

И Срби су коначно добили своју верзију причу о младим компјутерашима који су за свега неколико година превалили пут од гараже до светски успешне ИТ компаније.

Прича о Нордеусу заиста има филмски сценарио.

Српска компанија која се бави креирањем видео-игара за мобилне платформе продата је америчком „Тејк ту интерактив софтвер“ за 378 милиона долара.

Нордеус је основан пре 11 година и достигла је толику вредност јер је једно од најбрже растућих европских предузећа.

Тројица пријатеља са факултета, после епизоде у иностранству, одлучили су да се врате у Србију и започну нешто ново. Ставили су уштеђевину на сто и основали компанију за видео-игре, којој су дали име Нордеус. У почетку, кажу, нису били оптимистични, али су успех желели.

Једна идеја била је довољна да запале интернет и зараде милионе. Направили су фудбалску игру „Топ Елевен”, која је постала култна међу ентузијастима широм света. „На наше изненађење, за само три недеље након што је изашла на тржиште. игра је постала профитабилна. Од тада, уз велики труд нашег тима, Топ Елевен расте. Сада заједница броји око 240 милиона људи и игра се у свим земљама света”, каже за Прву ТВ Милан Јововић, суоснивач Нордеуса.

За 11 година компанија је прошла пут од три оснивача у локалу – до зграде од седам спратова и више од 170 запослених. Сада је дошло време за нове пословне подухвате, те су се прикључили једној од највећих америчких компанија у овој области. „То је једна сјајна прилика која нам се пружа, како за лични раст тако и за нове прилике и нова тржишта. Једно од тржишта које се надамо да ћемо освојити је Америка где фудбал је јако у порасту, али Топ Елевен тек треба да освоји, други тржиште је кинеско где такође сматрам да уз Тејк-Ту можемо да направимо велике кораке”, каже Јововић.

Компанија је саопштила да улаже три милиона долара у покретање сопствене фондације која ће се бавити подршком образовању, како би деца у Србији, како кажу, могла да остваре своје потенцијале и постану шампиони у дигиталној економији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Prodane duse !

    1
    4

Оставите коментар