Мило Ђукановић: Србија се понаша као 90-их, угрожава суверенитет суседа 

То се догађало деведесетих, епилог знамо – 140 или 150 хиљада људских жртава, разорена вриједна имовина, стварана генерацијама и хашки, односно судски епилог, истакао Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Luka Zeković)

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је казао да однос Србије према Црној Гори и другим државама у овом времену „неодољиво“ личи на однос Србије према сусједним државама деведесетих година, односно да се под плаштом бриге за наводно угрожена права српског народа у сусједним државама угрожава суверенитет сусједних држава.

„То се догађало деведесетих, епилог знамо – 140 или 150 хиљада људских жртава, разорена вриједна имовина, стварана генерацијама на простору бивше Југославије и хашки, односно судски епилог за оне који су одговорни за такве процесе. Надао сам се, макар за нашег живота, нећемо доћи у ризик да понављамо такве грешке, плашим се да смо на путу да поновимо такве грешке и да се у почетним фазама такве грешке већ понављају, надајмо се да ћемо својим способностима унутар својег региона, али и уз помоћ, да кажем одговорнијих политика наших природних савезника, прије свега мислим на субјекте са европског и евроатланског простора успјети да спријечимо да деструкција добије на замаху и да се понове најтрагичније грешке које смо преживљавали“, истакао је Ђукановић.

Додао је да када је у питању однос Црне Горе и Србије он је наилазио на неразумијевање у Београду за његове ставове.

„То ме ни случајно није поколебало за разлику од многих других људи који данас учествују у политичком животу у нашем региону ја сам неко ко је био актер политике из деведесетих година, наравно да ми то са једне стране представља оптерећење, а са друге стране представља драгоцјено искуство да покушам да не направим грешке које су се тада чиниле и да покушам да благовремено упозорим све друге да не уђу у те грешке“, рекао је Ђукановић.

Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Мило Ђукановић (Фото: Luka Zeković)

Он је ово казао одговарајући на новинарска питања на конференцији организованој поводом посјете чланова Предсједништва Босне и Херцеговине из реда бошњачког и хрватског народа Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем.

О гласању о иницијативи за разрјешење Лепосавића

Упитан да ли ће ДПС прекинути бојкот када се буде гласало о смјени министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића и резолуцији о Сребреници, Ђукановић је казао да ће ДПС као државотворна партија бити увијек у приправности и одговорности да допринесе политици антифашизма који је за Црну Гору неупитан и не зависи од актуелне власти.

„Немојте да имате никакву сумњу да ће Демократска партија социјалиста, да није само била, него ће бити у континуитету у стању приправности и стању одговорности да допринесе оваквој перцепцији Црне Горе у међународној јавности и да спријечи било кога од других актера на политичкој сцени Црне Горе да баце сумњу да би промјена власти мога да поквари један небитан антифашистички, демократски, проевропски имиџ државе Црне Горе. Нијесмо изостајали, нећемо изостати када год то буде потребно, јер то сматрамо својом државом и ту нема никаквог мјеста за сумњу“, истакао је Ђукановић.

Казао и да ће ДПС из било које позиције наставити да се понашају одговорно према националним интересима Црне Горе.

„Да можда неки људи неке партије које нијесу жељеле државу Црну Гору, које нијесу учествовале у обнови њене независности имају олакшану позицију, ми имамо условно речено, да нешто у чијем смо стварању пресудно учествовали сада бранимо, сада када је опет нападнуто, из било које позиције на политичкој сцени. Мислим да ми нисмо пропустили ни једно искушење да потврдимо овакво понашање. Да ли треба да Вас подсјећам да ми ставили на дневни ред црногорског парламента декларација којом је прихваћена резолуција европског парламента о геноциду у Сребреници и да ли треба да Вас подсјећам да никада у политици у нашем континуитету није било кога на високој функцији ко је оспоравао тај геноцид у Сребреници, ко је оспоравао било шта од оног шта морали сматрати неупитним вриједностима савремене цивилизације“, казао је он.

„Садржај Темељног уговора са СПЦ објавити“

Истакао је да је добра околност што ће се Темељни уговор између државе и Српске православне цркве (СПЦ) потписати у Црној Гори.

“Сматрамо лошом околношћу што се садржај уговора држи у тајности и да се то врло немушто покушава оправдати неким политичким или било којим другим интересима. На опрезу смо и инсистираћемо да јавност буде упозната са садржајем уговора прије потписивање. Изражавам наду да ће најодговорнији људи из извршне власти обезбиједити да то што буде садржај уговора са СПЦ буде у складу са Уставом и интересима државе Црне Горе”, истакао је Ђукановић.

Посјета на обострано задовољство упркос вету да Ђукановић оде у БиХ

Џаферовић је казао да му је задовољство што је на позив предсједника Црне Горе дошао у службену посјету посебно након, како је казао, непријатне ситуације када је ветом спријечено да Ђукановић дође у БиХ.

Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Мило Ђукановић (Фото: Luka Zeković)

Вето је поставио Милорад Додик члан Предсједништва из реда српског народа који није дошао у службену посјету Црној Гори, па су то учинили чланови Предсједништва БиХ из реда бошњачког и хрватског народа Џаферовић и Жељко Комшић.

Џаферовић је казао да му је жао због такве ситуације: ”Тако са сам чекао да пандемија корона вируса малакса и да дођем у Црну Гору”. Истакао је да су добросусједски односи Црне Горе и БиХ примјер за читав регион.

Додао је да се отворена питања свих држава региона требају рјешавати дијалогом, а гдје га нема онда се треба потећи оно што је нормално у цивилизованом свијету у складу са међународним правом.

Ђукановић је одговарајући на питање да ли је одлука Додика утицала на односе Црне Горе и БиХ и колико могу ти односи бити пријатељски и искрени с обзиром на вето једног представника БиХ политика, истакао  нема сумње у добре односе и да се они могу унаприједити.

Комшић је казао да му је жао што Додик као трећи члан Предсједништва није са њима дошао у службену посјету, али је нагласио и да су односи без обзира на то добри, те да то показују  инфраструктурни пројекти између двије државе као резултат добросусједских односа.

„Захваљујем се на предсједнику Владе, Скупштине и државе Црне Горе што смо након пандемије корона вируса покренули дијалог и сада можемо да видимо гдје смо стали“, казао је Комшић.

И Ђукановић је изразио задовољство јер је, како је казао, домаћин пријатељима државе и његовим личним.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 4. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар