Љуљзим Пеци: Шпанија ублажава однос према Косову, грчко признање зависи од САД

У Мадриду има све више гласова да се питање у вези са Косовом мора решити, рекао Пеци у емисији “Деск”

Љуљзим Пеци(Фото: Kosovo Online)

Директор КИПРЕД-а Љуљзим Пеци оценио је да је став Шпаније према косовској независности почео да се ублажава и да ће та земља признати независност Косова на крају процеса дијалога између Косова и Србије, пише Коха.

Пеци је у емисији “Деск” на Коха ТВ рекао да у Мадриду има све више гласова да се питање у вези са Косовом мора решити.

“Мислим да ће се ублажавање позиције Шпаније догодити током овог процеса дијалога и његовим закључивањем. Уколико влада Санчеза остане, може да призна Косово, јер у Мадриду има много оних, којима је доста да буду у Бриселу виђени као ‘црна овца’ због противљења Косову. Дошли су у фазу када желе да реше и овај проблем”, рекао је Пеци.

Пеци је такође оценио да признање Косова од стране Грчке зависи од Сједињених Држава и додао да је Грчка променила приступ Косову због својих интереса.

“Мислим да је Грчка направила разлику због својих интереса. Грчка преговара о Уговору о међусобној одбрани са САД од краја 2019. године, за време Трампове администрације. Овај уговор је склопљен упркос чињеници да је Грчка чланица НАТО, како би јој се пружила додатна заштита у вези са проблемима са Турском. Од тада се у разним круговима прича да ће САД искористити ову прилику да промени положај Грчке, а Грчка да призна Косово у право време. Споразум још није потписан. Видим кретање Грчке ка признању Косова”, рекао је Пеци.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 2. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар