Миша Ђурковић: Истанбулска конвенција десет година после

Мој народ је преко својих изабраних представника у парламенту одлучио да сам себи укине право на слободу говора. То морам да поштујем и због тога више нећу писати и говорити о дешавањима у овој земљи

Миша Ђурковић (Фото: Танјуг)

Након двадесет година на овим страницама, дугујем објашњење читаоцима за извесне промене. Мој народ је недавно преко својих изабраних представника у парламенту одлучио да сам себи укине право на слободу говора и изражавања у великом броју области. (Узгред, ускоро ће себи одузети право и да васпитава сопствену децу.) Ову одлуку морам да поштујем и због тога више нећу писати и говорити о дешавањима у овој земљи.

Такозвана Истанбулска конвенција, односно Конвенција Савета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и кућног насиља, донета је пре тачно десет година. Но расправе о њој и ономе шта она представља тек сада су се разгореле у пуној мери. Турска је у марту ове године донела одлуку о повлачењу из конвенције, а Пољска такође увелико ради на тражењу начина да то уради са што мање политичке штете.

Две земље чланице Савета Европе конвенцију иначе никада нису потписале. То су Русија и Азербејџан.  Но чак једанаест држава су је потписале, а никада је нису ратификовале. То су Уједињено краљевство, Лихтенштајн, Јерменија, Бугарска, Чешка, Литванија, Летонија, Мађарска, Молдавија, Словачка и Украјина. Сем прве две све остале државе су из источне Европе, односно спадају у такозване бивше комунистичке.

На предавању о питању регулације истополних партнерстава у Хрватској, које је загребачка колегиница Александра Кораћ Граовац одржала пре неколико дана, повела се и дебата о томе зашто еволуција породичног права и друштвених и правних ставова о питањима ЛГБТ права, и „рода“ све више иде у дијаметрално различитим правцима у Западној и Источној Европи.  Док је у западној Европи то обавезујући систем вредности и поглед на свет који доминира и на универзитетима а у друштвеним наукама има статус какав је марксизам имао некада на истоку, у источној Европи и код политичара и код обичног света све више расте скептицизам према таквој теорији и пракси која се извози са запада. Мађарска је, слично као и Турска, одустала и од учешћа на Евровизији управо због прерастања ове некада породичне манифестације у фестивал дугиних боја, неку врсту паневропског „прајда“.

У истој тој Мађарској пре неколико година је формирана посебна комисија која је јасно изашла са ставом да све повезано са родношћу нема никакве везе са науком и да такве идеологије треба елиминисати из наставних програма. Заједно са Пољском Орбан је у последњих шест месеци зауставио две важне иницијативе Брисела на том пољу. Недавно је стављен вето на идеју да родна једнакост буду укључена у Декларацију о подизању социјалне кохезије у ЕУ, а у децембру су зауставили покушај да се промовисање ЛГБТ, родних и сличних права стави у основе Заједничке спољне политике. Државни секретар САД Блинкен је недавно издао наредбу да се на свим амбасадама у свету истакне и застава дугиних боја, оживљавајући доктрину која је донета 2010. у време док је Хилари Клинтон била на истој позицији. Мађари и Пољаци су спречили да Брисел формално крене у истом правцу, али на терену као што је познато службеници се понашају као да је то већ увелико инструкција.

Компанија Икеа у Србији истакла заставу „дугиних боја“ (Фото: Икеа)

У великом броју источноевропских земаља цркве су почеле све озбиљније да дижу глас против Конвенције и њених решења. У Бугарској и Летонији су врло јасно водиле кампању против ратификације и успеле у томе. У Летонији су се око тога заједно бориле римокатоличка, лутеранска и православна црква.

Овај талас побуне против западноевропске џендеризације и сличних тенденција одвија се на различите начине и на различитим пољима. Румунија већ три године одбија да примени пресуду Европског суда правде у случају Коман, на основу које би супротно свом уставу морала да признаје правне последице истополних бракова склопљених у другим земљама.

Велика борба води се и око такозваног џендер мејнстриминга у образовању и популарној култури. Основни аргумент тврди да се под видом борбе против насиља у породици кроз образовне програме гурају и намећу идеје које немају никакве везе са тиме, већ промовишу тезе да је природни биолошки пол небитна категорија у односу на социјално конструисани род. Дакле да свако може да буде шта год хоће и да се осећа и изјашњава како год хоће, без обзира на оно што му је природа дала.

Занимљиво је свакако уочити да су све бивше републике Југославије без икакве задршке ратификовале Конвенцију и да на основу ње доносе адекватне законе и решења. Једино озбиљно противљење било је у Хрватској која је упркос протестима у јуну 2018. ратификовала Конвенцију. Некада веома јак пропородични покрет зауставља се преко неколико фактора. ХДЗ је све мање демохришћански и доноси законе потпуно на линији Брисела, једнако као и левица кад је на власти. У судским споровима судије такође прате бриселске тенденције усмерене ка џендеризацији и ка све радикалнијем смањењу слободе говора. Коначно ту је и радикализација анитидискриминационе регулативе чији циљ је управо забрана критике таквих решења.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 6. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Докторе Мишо, хвала Вам на ових 25+ година труда и борбе, једноставно морате и Ви да одморите од кретена који Вас нападају и да се посветите породици. Ми млађе генерације, нажалост доста нас инфантилни миленијалци и ова после нас генерација-не знам како њима тепају-морамо да научимо да се изборимо за нормалност. Из прошлости барем имамо довољно добрих примера како треба да изгледа и функционише породица, тако да имамо слободу избора, или нормалност или ова накарада сад. Велики поздрав за Вас и све добре и нормалне Србе!!!

  36
  2
 2. Решење које увек ради, ако се доследно примењује: масовна грађанска непослушност.

  30
  1
 3. Ваша одлука је у супротности са оним светлим примерима које сте у тексту навели. Зашто се повлачите? Откуд су садашљи посланици изабрани и врсни представници нашег народа!?

  Мислим да повлачење стручњака и бораца попут Вас може да буде штетно, баш као што је, по моме уверењу, било штетно и неучествовање неких покрета и странака на изборима прошле године.
  Можда је таква одлука добра за Вас, Ваш мир и научни рад. Али није за нас – народ који вапи за отпором овом лудилу.

  28
  1
 4. ULAZIMO IZ MARKSIZMA KOMUNIZMA U MARKSIZAM ++++

  10
 5. Пратим оно што уважени професор Ђурковић објављује.
  Разумем и његово огорчење.
  Ипак, назвати ове што седе у парламенту „изабраним представницима“ („мој народ, преко својих изабраних представника у парламенту“)?
  Можда је на тренутак, професор Ђурковић , из чисте пристојности, дао предност формалности, над чињеничним стањем да је овакав парламент проистекао из лажних избора.
  Па, сам Вучић им је одмах, преполовио мандат ! Сигуран сам, да их ни најужа фамилија , не доживљава као своје представнике. Они , сами себе не могу представљати.
  Општа пасивност , то је оно што је проблем, То мучи.
  Професор Ђурковић је пример како се бори.
  И не верујем да ће одустати.
  Свако од нас,такође, мора нешто да у ради у складу са могућностима и способностима
  (и нека звучи као фраза).
  Упорно. Корак по корак, из муља.
  До победе.
  Живела слободна Србија!

  24
  2
 6. „Мој народ“, „изабрани представници“, „више нећу писати“… итд. треба схватити као иронију, али и као вапај Мише Ђурковића. Па како и да пише нешто што постаје законски забрањено, а да не буде санкционисан по члановима тог истог октроисаног закона. Овим су нам уста запушена. Уведен је вербални деликт. Мораћемо се довијати како да нешта кажемо, а да за то не одемо у затвор. У најбољем случају слиједи новчана казна и лавеж покондирених кербера/керберки.

  37
  1
 7. Професоре,ако се повучете Ви, проф Владе Димитријевић, проф Ковић, проф.Ломпар… и ми заједно са вама са киме ћемо пред Милоша и Лазара, пред св.Саву и Николаја?Коме ћемо оставити децу нашу?Нама и Србији требају људи као што сте Ви а не ови изабрани представници који само климају главим

  18
  1

Оставите коментар