Александар Вучић: Велики притисци због КиМ, надамо се да Грчка неће донети погрешну одлуку

Нема потребе да се паничи јер је то део великих притисака које смо ми као земља очекивали, каже председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг – С.А.)

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су притисци на Грчку били очекивани када је признање Косова у питању.

Вучић је рекао да је Грчка наша братска земља и да се нада да она неће донети ту лошу одлуку.

„За нас је важно да нема панике за Србију никакве, ми смо знали овакве ствари. Прво су успоставили канцеларију за трговинске везе када су нам Албанци уводили противправне таксе, а онда смо у петак у пет поподне обавештени од Грчке да они даље унапређују сарадњу са Косовом, подижу ниво комуникација у канцеларију за косовске интересе. То је за нас болно, тешко, да не говорим да је нама Грчка драга, братска земља и надамо се да неће донети ту одлуку“, рекао је Вучић

„Нема потребе за паником јер је то део великих притисака које смо ми као земља очекивали. То се ради у исто време, дан уочи посете Лајчака Београду, а две недеље пред наставак дијалога. У случајности не верујемо“, рекао је Вучић.

Истиче и да нико неће да исправи Вјосу Османи о чему год да прича.

„Потребно је Србију сатерати уз зид, али то нису само притисци око Косова него да би се зауставила Србија у економском расту“, нагласио је Вучић.

„Није нико од нас ово измислио, видели смо све како се збива. ЕУ и Америка притискају, а њихово решење је међусобно признање Косова. Њима не смета када нас вређају, а стварају којекакве нон-пејпере, па мене оптужују за то“, каже Вучић.

„Лајчак мора да слуша шта кажу Берлин и Париз. Србија је добра само када слуша и када је мања и слабија од свих у региону. Оног тренутка када Србија постаје снажнија, то не одговара, то мора да се заустави јер Србија постаје хегемон“, рекао је Вучић.

Председник Србије је још раније најављивао да очекује снажније притиске на Србију о косовском питању, али и притиске на друге земље.

Не ради се само о Косову, циљ да се заустави успешна Србија

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да притисак на Србију расте, али да нема везе само са захтевом да Београд призна Косово, већ је циљ да се Србија заустави у економском расту.

Вучић је, у емисији „Ћирилица” на ТВ Хепи, казао да се види нарастајући притисак САД и ЕУ да се дође до решења, а за њих решење је увек признање.

Указао је да никада нико Вјосу Османи неће да исправи када говори о међусобном признању, геноциду, када каже да су Срби серијски силоватељи, када траже да добију ратну одштету, а они отцепљивали територију.

Нагласио је да они пишу нон пејпере, од којих ниједан нема везе са Београдом, а онда оптужују српске власти да стоје иза њих.

На констатацију да тврде да иза нон пејпера стоје Владимир Путин и он, Вучић је рекао иронично да су он и Путин сигурно толико моћни да објаве тако нешто у „Коха диторе”, који води човек који је срж приштинског преговарачког тима.

„Наравно да знају да су то све лажи, али је потребно Србију дотерати уза зид, да буде у тешкој ситуацији због њихових геополитичких интереса. Не ради се само о признању Косова, то је само један део. Постоји други проблем, а то је да се заустави Србија у економском расту”, подвукао је Вучић.

Српски БДП премашио 50 милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија ову годину завршити са растом БДП-а већим од седам одсто, као и да ће укупна вредност БДП-а порасти на више од 50 милијарде евра.

„Уколико будемо имали ове године стопу раста од шест одсто, а сад вам кажем, пошто нам је стопа раста за април 10,5 одсто, верујемо да ћемо имати раст БДП-а више од седам одсто у 2021. Али, уколико буде шест одсто наш укупни БДП биће 50,5 милијарди евра”, рекао је Вучић гостујући на ТВ „Хепи”.

Истакао је да је Србија у 2013. имала БДП вредан 34 милијарде евра, што значи да је направљен раст у вредности БДП-а од 50 одсто за само седам година.

„Педесет одсто укупне вредности свега што створимо”, нагласио је Вучић додајући да је то Србија успела да постигне упркос поплавама и пандемији корона вируса.

Напоменуо је да је Црна Гора имала БДП вредан 4,2 милијарде евра 2013. године, као и да је просечна плата тада у Србији била 329 евра, у ЦГ 500 евра, а БиХ 372 евра.

Додао је да ће ЦГ ове године имати БДП вредан испод четири милијарде евра, тако да је пре тај однос био осам према један између Србије и ЦГ, а сада је 14 према један.

„Ако нам је 50 милијарди укупан БДП, ако растемо 2022. седам одсто, ми ћемо ићи са 50,5 на 54 милијарде евра. Ако растемо још седам одсто, после идемо на 58 милијарди евра. Брзином муње ћемо да се приближавамо неупоредиво развијенијим земљама и да правимо све већу разлику у односу на све друге”, нагласио је Вучић, пренео је Танјуг.

Додаје да су нам зато важни извоз, инвестиције и потрошња.

Зато би свако заустављање економског развоја Србије, како је истакао, било катастрофа и зато је важно да Србија чува мир, да не буде изолована, као и да наставља да води преговоре све време.

„Јер, ми добијамо на времену због економског развоја”, нагласио је Вучић.

Додаје да је сада стопа јавног дуга 58 одсто БДП упркос ковиду, док је у Црној Гори 105,5 одсто БДП-а.

Такође, Србија има прилив директних страних инвестиција 61 или 62 одсто прилива свих страних инвестиција на Западном Балкану.

Србија прва у Европи по расту БДП

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија прва у Европи по расту БДП-а у првом кварталу од 1,7 одсто, а да је на другом месту Француска са растом од 1,5 одсто.

Вучић је гостујући у Ћирилици на ТВ Хепи рекао да су то званичне флеш процене.

„Литванија је на трећем месту, Словачка четврта, а онда су сви у минусу од Португала, Шпаније, Немачке и Аустрије до свих других који су ту према нули. Србија је у првом кварталу ове године број један у Европи, по онима који су доставили своје статистичке податке”, нагласио је Вучић.

Подсетио је да је Србија 2014. била четврта у региону по висини плата, а данас прва, и непрестано повећава разлику.

Истакао је да се поставља питање зашто би некоме то одговарало.

„Чуо сам од једног кинеског званичника да није све у вези Косова, већ да преко Косова желе да сруше целу Србију. То није далеко од истине, иако ће говорити да су најмодернији и најбољи они политичари који ће са одушевљењем прихватити независност Косова, а да Србија не добије ништа, само лепу причу у новинама, повремено, па да завршимо као македонски премијер Зоран Заев око Преспанског споразума”, рекао је он, пренео је Танјуг.

Вучић је додао да се, као и у случају блокаде Северне Македоније од Бугарске, када кажу да једна мала земља, може да блокира одлуку ЕУ, увек насмеје.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар