Живојин Ракочевић: Главни приоритети УНС локални медији и слобода говора

Ракочевић каже да је потребно да се обнови стара идеја да се из буџета добија два одсто за локалне медије

Живојин Ракочевић (Фото: Танјуг/Тара Радовановић)

Нови председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић казао је да ће главни приоритети тог удружења бити новинари локалних медија, слобода говора, „слобода нормалног удруживања”, критичка мисао али и „ослобођење да може да се каже истина, а да није потребно тајно гласање за победу”.

Ракочевић је у интервјуу за Н1 рекао је потребно да се обнови стара идеја да се из буџета добија два одсто за локалне медије.

Говорећи о изборима у УНС-у током викенда, он је рекао да се „играло по правилима која су одређена раније”, од стране претходног руководства, а да су он и његове присталице представљени као једна маргинална група која нема никакве шансе.

„Проговорило је то добро, маргинално лице нашег удружења које се нигде не види”, додао је Ракочевић.

Како је навео, људи који трпе проблем на терену и који трпе ограничења на локалном нивоу проговорили су и казали да неће кршење статута, да неће „тај диктат са врха”, као ни одсуство дијалога и дизање руку кад треба нити учлањење због гласања.

„Ако погледате у протеклих месец дана колико је људи учлањено у УНС, а да никада раније нису били у удружењу или су колективно прелазили из неких непознатих удружења, да би се направила већина – онда схватате да постоји нека организација иза тога. То је истовремено и смешно и страшно јер – зар је битна та фотеља”, казао је Ракочевић.

Према његовим речима, нису имали средства да кажу шта се у удружењу дешава, наводећи да је УНС постао једна аутистична и помало тоталитарна организација – која личи на партију и очекује се да се слажете с врхом. Како је казао, уколико се не слажете са врхом – избачени сте.

Навео је да сада у удружењу није питање једног човека него на десетине младих и креативних.

Изборна скупштина УНС-а саопштила је у недељу да је Живојин Ракочевић нови председник тог удружења, а да је доскорашњег председника УНС-а Владимира Радомировића победио са 22 гласа разлике, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар