Спутњик: Америка и ЕУ на истом задатку у Приштини – Београду спремају мамац у виду „козметичке“ ЗСО

Аналитичари верују да је њихов главни задатак Палмера и Лајчака да Куртија убеде да пристане на козметичку ЗСО као мамац за Београд

Метју Палмер (Фото: Танјуг/DIMITRIJE GOLL)

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер бораве у посети Космету након чега ће доћи у Београд. Аналитичари верују да је њихов главни задатак да Куртија убеде да пристане на козметичку ЗСО као мамац за Београд.

Палмер је стигао пре Лајчака у Приштину где је разговарао са свим релевантним политичким субјектима на Косову и Метохији да би му се придружио Лајчак на разговорима које су заједнички водили са председницом тзв. Косова Вјосом Османи и премијером Аљбином Куртијем.

Спремају козметичку ЗСО за Београд

Доктор политичких наука и политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да је сврха посете удруженог тима САД-ЕУ да се утаначи план када наводно Албанци треба да козметички попусте како би целокупан притисак могао потом да се усмери на Београд.

„Ради се о пријатељској посети два преговарача који са Албанцима треба да размотре некакав облик ЗСО која се помињала по „нон пејперима“  и ту нема неких нових момента, ако мислимо на ову посету,“ мишљења је Станковић.

Чињеница да су амерички и европски преговарачи први пут заједно на истом задатку поставља питање – да ли је ово знак да је ЕУ одустала од статусно неутралних преговора, с обзиром да јој се овога пута јавно прикључила Америка, која је од почетка била јасно одређена по том питању.

„Постоји огромна разлика између речи и дела и та прича о статусној неутралности је више био мамац за Србију да учествује у тим преговорима. Никада ту није било стварне жеље да се статусно не преговара. Уосталом, сама идеја да је преговарачки процес дефинисан циљем а то је легитимизација независности Косова јасно говори да ту нема никаквог нестатусног дијалога,“ објашњава др Станковић.

Наћи формулацију за Београд

Овде се само ради о модалитетима притиска то јест, формулацији на коју Србија треба да пристане а чија последица треба да буде независно Косово, додаје наш саговорник, уз коментар да у томе нема никаквих елемента преговарања. То је можда у почетку тако деловало али време је показало супротно.

„Једноставно је настављена политика из 2008. године кад се од Београда тражило да усагласи своју политику са западним земљама и да призна Косово. Америка је кључ косовске приче а ЕУ, тачније Немачкој је оставила да она дефинише контуре решења овог питања. И то се дешава иза кулиса, на жалост нема простора за неке дипломатске маневре који би омогућили да се кроз неке назови пукотине дође до неког компромиса“, напомиње Станковић.

Вашингтон је, подсећа наш саговорник, од почетка присутан у дијалогу и он без суштинских промена на терену или ширим међународним односима неће одустати од тога.

Све што нам се чини да има различите облике је само представа и обмана нас, јер је, додаје он, суштина независно Косово како би оправдали себе за све оно то су радили, али и да пошаљу ширу поруку а то је да се они и те како питају на овом простору око тога како ће изгледати политика архитектура.

Палмеру Курти стоји на путу

„Дакле, њих занима само то и ништа више – игра моћи и да у њој они бу победници. Палмер нема шта да убеђује Аљбина Куртија да он на нешто пристане кад и сам Курти мисли да је независност Косова крај. Могу само да се разликују у приступима и модалитетима. Палмер тражи алиби за нови притисак на Србију, а Курти својим тврдокорним национализмом Палмеру затвара могућност да, као, Албанци хоће да дају ту неки уступак Србима,“ објашњава саговорник Спутњика.

Косовски аналитичари уверени су да ће и Лајчак и Палмер нагласити хитност наставка дијалога Приштине и Београда и да у том смислу не треба одбацити и могућа изненађења. Према тим аналитичарима, очекује се велики подстицај за наставак дијалога са циљем постизања коначног договора, уз оцену да САД и Европска да САД и Европска унија, „покрећу дипломатске моторе за постизање недовршеног мира на Балкану.“

Бранкица Ристић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар