Политика: Ко је Кристијан Шмит, нови Високи представник за БиХ

Шмит важи као велики пријатељ Хрватске а 2020. Андреј Пленковић му је уручио „Орден за заслуге Анте Старчевић”

Кристијан Шмит (Фото: АП фото)

Баварац Кристијан Шмит, који је и званично изабран за Високог представника за Босну и Херцеговину, неко је ко се може узети за пример успешног немачког професионалног политичара послератног периода, пише Дојче веле.

Како се наводи, овај политичар Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) који ће убудуће своје време проводити више на Балкану, него у својој домовини, одрастао је у пекарској породици скромних финансијских могућности и уз помоћ стипендије Фондације „Конрад Аденауер”, блиске демохришћанима, завршио је правни факултет.

Пет година након завршетка студија, 1974. године Шмит постаје посланик у Бундестагу и од тог тренутка, па све до именовања за Високог представника за БиХ, он је маниром професионалног политичара испуњавао све дужности које су му повераване.

Кристијан Шмит је од самог почетка свог посланичког мандата, кроз спољнополитичке одборе Бундестага био активно укључен у креирање немачке спољне политике и из тог периода потичу и његова прва искуства с регионом западног Балкана, где је у то време беснео рат.

Као представник ЦСУ за спољну и безбедносну политику, Шмит је дуги низ година пратио збивања у југоисточном суседству.

Од 2014. до 2018. Шмит је био савезни министар пољопривреде, а из тог периода памти се само један скандал који је добро продрмао коалициону владу Ангеле Меркел када је Шмит, без саветовања са социјалдемократама (СПД), коалиционим партнером демохришћана, на своју руку дозволио употребу спорног хербицида глифосата на нивоу ЕУ, иако је било договорено нешто друго.

На месту потпредседника странке Шмит је задужен за спољну политику, али и за односе с другим „народним странкама” у Европи, а кроз те контакте Шмит се чврсто умрежио са чланицама Европске народне партије.

Шмит важи као велики пријатељ Хрватске, а прошле године, приликом званичне посете Немачкој, хрватски премијер Андреј Пленковић, свом колеги по страначким бојама, у Берлину је уручио „Орден за заслуге Анте Старчевић” за Шмитово залагање у процесу примања Хрватске у Европску унију.

Истовремено, он се у неколико наврата врло оштро изразио о напретку јужних суседа.

Магазин „Шпигл” вест о именовању Кристијана Шмита на место Високог представника у БиХ коментарише речима да баварски политичар није пред лаким задатком, јер како наводи, 25 година након склапања примирја, Босна и Херцеговина још увек није функционална држава, а Срби и Хрвати у последње време показују амбиције ка подели и блокади, пренео је Танјуг.

У првој реакцији на његов избор, актуелни шеф посланичке групе ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу Јирген Харт је саопштио да ће га та странка свим снагама подржавати.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар