НАТО војници у Бугарској грешком упали у фабрику за производњу сунцокретовог уља

Бугарска телевизија је тражила коментар од амбасаде САД у Бугарској, али су је упутили на Министарство одбране

Фото: Мајор Роберт Фелингем

Запослени у фабрици за производњу сунцокретовог уља у бугарском селу Чешнегирово (област Пловдив на југу Бугарке) били су сведоци упада војске НАТО-а на њихово радно место, саопштила је бугарска телевизија „Нова“.

Реч је о маневрима „Swift response 21“ у којима су учествовали амерички, италијански и бугарски војници. Према сценарију, десант војника је требало да буде на напуштени аеродром. Међутим, одмах поред аеродрома се налази фабрика.

Инцидент се догодио 11. маја током вежби НАТО војске.

Према информацији бугарске телевизије, група војника наоружана аутоматима прескочила је ограду и упала у фабрику. Двојица радника фабрике су изјавила да су им војници наредили да седну, а затим се поделили у групе и обишли све просторије фабрике.

„Било је страшно. Много сам се уплашио и нисам знао како да реагујем. Дрхтао сам од страха“, рекао је један радник.

Сведоци инцидента нису позвали полицију, већ власника фабрике Марина Димитрова.

„Одмах сам отишао у Војну полицију где је било двоје људи. Они су позвали начелника и рекли да не могу ништа да учине по том питању. За мене је то велика увреда. Као да сам неки терориста, као да смо неки бандити“, рекао је Димитров.

Према речима адвоката Борислава Мазнева инцидент се може изједначити претњом убиством.

„За мене је ово илегални упад на приватни посед. Такође, сматрамо да је то и претња убиством, јер су ушли наоружани“, изјавио је адвокат.

Бугарска телевизија је тражила коментар од амбасаде САД у Бугарској, али су је упутили на Министарство одбране где су изјавили да ће проверити инцидент и саопштити свој став.

Становништво села Чешнегирово већ се жалило, јер нису били обавештени о предстојећим маневрима НАТО војске.

„Нисам знао да ће бити организована вежба. Нико ме није обавестио. Сазнао сам кад сам видео камионе из којих су истоварили технику. Нама се обраћају само када се догоди нешто непријатно“, рекао је начелник Општинске управе Христо Атанасов.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар