Маја Гојковић: Прихваћене сугестије СПЦ на Нацрт закона о културном наслеђу

Патријарх је у допису нагласио је да усвајање таквог закона не би допринело интензивној борби СПЦ за културно наслеђе на КиМ

Патријарх Порфирије (Фото: Сава Радовановић/Танјуг)

Патријарх српски Порфирије данас је у допису министарки културе Маји Гојковић затражио да се одложи усвајање Закона о културном наслеђу, а с обзиром на то да, како наводи, СПЦ као највећи појединачни власник духовног, покретног и непокретног културног наслеђа у Србији није била укључена у процес израде.

Патријарх је у допису нагласио је да усвајање таквог закона не би допринело дводеценијској интензивној борби СПЦ и државе да културно наслеђе на КиМ сачувају у свом окриљу, као и у уставном и систему заштите културних добара Србије.

Како је навео, у шест чланова нацрта тог закона помиње се АП Војводина, а ни у једном члану АП Косово и Метохија, где је културно наследе најугроженије и готово свакодневно изложено нападима и девастирању, преноси Танјуг.

С тим у вези, патријарх је указао на могућност недобронамерних закључака о томе да је изостављањем јужне покрајине из текста кровног закона покрајина искључена из система државне бриге, „што свакако није случај и може да умањи значај огромних напора које држава чини у заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији”.

Указао је и на чињеницу да је таквим нацртом де факто укинуто право СПЦ да културно наслеђе чији је власник користи за сопствену мисију, за коју су та културна добра вековима и стварана.

Стриктном применом понуђеног решења Црква би од власника била сведена на корисника и после осам векова би јој била ускраћена основна власничка права која су светиња у свим демократски уређеним друштвима и државама, наводи се у допису министарки.

„Изменама и допунама предложеног Нацрта закон неће бити у супротности са Законом о црквама и верским заједницама, што је сада несумњиво случај”, поручује патријарх.

(Политика, 31. 5. 2021)

Маја Гојковић: Прихваћене сугестије Српске православне цркве

Министарка културе и информисања Маја Гојковић обавестила је патријарха српског Порфирија да су на радном састанку прихваћене сугестије и предлози које је Српска православна црква упутила на Нацрт закона о културном наслеђу, а у циљу побољшања и унапређења текста Нацрта закона.

Гојковићева је у писму патријарху нагласила да се текст на који су достављене примедбе и сугестије не налази у фази Предлога закона, те тиме ни у поступку усвајања пред Владом Републике Србије, нити пред Народном скупштином.

Маја Гојковић (Фото: Раде Прелић/Танјуг)

Указала је да је Радна група у оквиру Министарства културе и информисања тек сада, након одржане четири панел дискусије у оквиру јавне расправе, која је трајала од 6. до 28. маја, у фази разматрања бројних предлога од стране шире јавности, а у циљу побољшања текста будућег Предлога закона.

Гојковићева је навела да је заједнички циљ очување културног наслеђа, а посебна пажња и заједнички труд и залагање усмерени су на заштиту културног наслеђа које се налази на територији наше Аутономне Покрајине Косова и Метохије, које је свакодневно изложено нападима и уништавању.

Изразила је уверење да ћемо и у будућности, као и сада, путем чврсте сарадње доћи до најбољих решења за будући Предлог закона о културном наслеђу, који ће након усвајања предлога и сугестија допринети свеукупној заштити културног наслеђа Републике Србије и бити још један корак у заједничким залагањима државе и Српске православне цркве да сачувамо културно наслеђе наше државе и народа за будуће генерације, саопштило је Министарство.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар