Бошко Вукићевић: Подељено Српство јединствени циљ Прве и Друге фамилије

Братство по антисрпству Прве и Друге реметило је само питање подјеле „финансијског колача“, тј. друштвених богатстава

Мило Ђукановић и Жељко Ивановић (Фото: Актуелно.ме)

Када год имате недоумица око неког крупног питања у вези са нашим народом, државом или Црквом, пронађите који је званични став медијског концерна Вијести, заузмите дијаметрално супротан и – бићете на правом путу.

Када говорим о овом медијском концерну као политичком фактору под њим подразумијевам, мислим да је јасно, прије свега осниваче и остале који одређују уређивачку политику, тј. особе које су од свог бављења специфичним „новинарством“ зарадиле огромне паре. Вијести су дугогодишњи промотери интереса иностраних фактора који, у највећем броју случајева, нијесу у складу са интересима, жељама и очекивањима грађана Црне Горе. Како би прикриле такву своју улогу, Вијести традиционално политичку конкуренцију у Црној Гори означавају као фактор који „ради у интересу Београда“, и у том смислу њихов дискурс не одскаче претјерано од уобичајене реторике пораженог диктатора и његових медијских послушника. Што и не чуди, имајући у виду дуготрајне периоде савезништва Прве и Друге фамилије; „браћа по антисрпству“, рекло би се, а такво братство би реметило само питање подјеле „финансијског колача“, тј. друштвених богатстава опљачканих од народа Црне Горе.

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг/AП)

Рецимо, у средишту посљедњег дешавања са нашом Црквом није никакво „мијешање Београда“, нити „агресорске намјере Вучића према младој еуропској демокрацији“, већ дугогодишњи план, осмишљен у неким западним кухињама, да православне епархије у Црној Гори имају самосталност у односу на нашу свету СПЦ. И, у томе је сва прича. А смисао те приче јесте раздробљавање српства на Балкану, тј. онемогућавање не само територијалне уједињености српског народа, већ и оне културне и вјерске. Неко би логично упитао: јесмо ли се за то борили, да ли су величанствене литије служиле да се наш народ додатно разједини и да бисмо служили интересима недобронамјерних западних фактора? Мислим да је сада јасније видно огорчење, поводом дате ситуације, наших архијереја и самог владике Јоаникија у претходна неколика дана.

Снимак екрана: Фејсбук страница Вијести

И у претходним текстовима сам истицао: процес демонтаже накарадног Система у Црној Гори не иде очекиваним темпом. Таква незадовољавајућа брзина промјена и недовољна одлучност извршне власти посљедице су управо дјеловања неких иностраних фактора које сам помињао и њихових експозитура у Црној Гори. У циљу комплетне демонтаже обореног диктаторског режима и ослобађања институција највјероватније је неопходно направити темељну реконструкцију Владе и у њу уврстити политичке кадрове који ће се на одлучнији начин носити са проблематикама. Такав развој догађаја би, на неки начин, задовољио и многобројне припаднике литијског покрета који се са правом питају: шта у Влади траже, и то на кључним мјестима, многи појединци који су током вишедеценијске режимске страховладе срамно ћутали, или пак сарађивали са претходном влашћу?

Душко Марковић, Мило Ђукановић и Иван Брајовић (Фото: Вијести)

Једна од фундаменталних ствари у наредном периоду, уз неопходне промјене које помињем, мора бити стварање услова за прве слободне изборе у историји наше земље. Тек након тих избора имаћемо реалну слику о вољи нашег народа, на основу које треба да изградимо општенародно помирење и пут којим наша држава мора ићи.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Бошка Вукићевића)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading