Флоријан Бибер: Српска влада може да живи са статусом кво на Косову

Последњих година нисмо видели никакав сигнал од председника Србије да је заинтересован за компромис, оцењује директор Центра за студије југоисточне Европе на Универзитету у Грацу

Флоријан Бибер (Фото: Све о Српској)

Тренутно нема много подстицаја за решење питања Косова и не треба га очекивати у скорије време, оценио је у новој епизоди емисије Јуропиан Вестерн Балкан скрининг Флоријан Бибер, директор Центра за студије југоисточне Европе на Универзитету у Грацу и координатор саветодавне групе за Балкан у Европи (БиЕПАГ). Он сматра да је стање демократије највећа препрека на путу Србије у ЕУ али да се та порука не саопштава довољно јасно грађанима, док за идеје о променама граница које су се јављале последњих месеци нема значајне подршке у ЕУ.

Коментаришући дијалог Београда и Приштине, Бибер је оценио да у скорије време неће доћи ни до каквог договора јер нема простора за компромис ни спољних подстицаја.

„Мислим да дијалог вероватно неће донети било какав резултат у скорије време, јер став страна остаје веома удаљен. А способност ЕУ или САД да понуде подстицаје било којој од страна како би направиле одлучујући корак, изгледа, и даље не постоји“, рекао је он.

Додао је да не види како би могло да дође до свеобухватног споразума у тренутној политичкој констелацији.

„Последњих година нисмо видели никакав сигнал од председника Србије да је заинтересован за компромис који би довео до нечега са чим се сви слажу и до чега мора да дође, а то је де факто признање Косова. И такође, са стране ЕУ, да понуди довољно обема странама да прихвате такав споразум, а са косовске стране такође да дефинишу своје ставове“,  рекао је Бибер.

Према његовој оцени, ЕУ нема шта да понуди Србији, јер Србија може сасвим добро живети са статусом кво.

„Не верујем да ли је српска влада заинтересована за придруживање Европској унији, тако да би могла да живи са тренутним статусом“, рекао је он, додајући да је дугорочни стратешки циљ земље сасвим јасан – интеграција у ЕУ, али све док је влада у стању да окривљује друге што држава није напредовала ка Европској унији, може да живи са тим.

„Колико дуго грађани могу живети с тим, сасвим је друго питање, али то је нешто што је такође влада вешто играла својим спољнополитичким маневрисањем у односу на Русију и Кину. Тако да мислим да са те тачке гледишта, ово може да траје још неко време из перспективе владе Србије“, нагласио је Бибер.

Он је оценио да, чак и ако Србија напредује у односу на сва остала поглавља и затвори их, ако тренутно стање демократије потраје, не може да замисли да ће државе чланице ЕУ или Европски парламент дати зелено светло за чланство Србије.

„Мислим да је то највећа појединачна препрека. Све остало је довољно тешко и заморно, али стање демократије и владавина права ће на крају учинити мало вероватно чланство у наредним годинама“, рекао је Бибер, додајући да већина грађана Србије то вероватно не разуме, што због контроле медија од стране власти, што због недовољно јасне комуникације ЕУ.

Коментаришући недавне идеје о промени граница, Бибер је оценио да је та идеја увек искушење за оне из међународне заједнице који у ствари не познају добро регион, али кажу „није ли ово лак начин да се реше сви ови проблеми, зашто им не пружимо оно што желе“.

„Наравно, занемарује чињеницу да има много оних који то не желе и много оних који би ризиковали огромну опасност уз све то, али привлачно је да неупућенима да попусте пред таквим захтевима“, рекао је он.

Међутим, нагласио је да за ову идеју тренутно нема подршке и да су кључни актери који обликују политику ЕУ за регион, било да је то Немачка, било Италија, било Аустрија и друге, одбациле.

„Тако да мислим да не постоји реална шанса да било који значајан део влада ЕУ подржи такве радикалне идеје, а они који су незаинтересовани, знате, многим земљама ЕУ није толико стало до Балкана, они би свакако преферирали статус кво него било какав такав ризичан подухват“, рекао је Бибер.

Он је закључио да, иако су нон-пејпери погрешни, барем они најозлоглашенији, и решења која нуде, с правом су утврдили да постоји проблем са статусом кво.

„У основи, проблем се не може решити променама граница, већ преусмеравањем на европске интеграције од стране држава и владе региона, али и саме ЕУ… Ако се то не догоди, ова перспектива ће бити превише удаљена да би заиста имала стварну динамику, а онда ћемо видети да се наставља статус кво који је штетан за регион, а на крају и за ЕУ“, закључио је Бибер.

Опрема: Стање ствари

(European Western Balkans, 22. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар