Пореска управа: Формирана Јединица за утврђивање порекла имовине

Створени су сви организациони, кадровски и остали услови за примену [Закона о пореклу имовине], кажу из Пореске управе

Фото: Н1

Створени су сви кадровски и остали услови за примену Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, наводи се у одговору Пореске управе Инсајдеру. Из одговора произилази да је за сада у Јединици ангажована трећина предвиђених службеника. Међутим на питање да ли је именован руководилац Јединице која ће бити задужена за овај посао из Пореске управе наводе да Влада Србије још није именовала руководиоца јер су у току безбедносне и остале провере.

Дуго обећавани Закон о пореклу имовине донет је коначно у марту прошле године али је његова примена одложена годину дана како би се, према објашњењу надлежних, за то створили сви неопходни услови.

У одговору на питања Инсајдера да ли је почела примена овог Закона и да ли су за то уопште створени услови, а имајући у виду да нигде није објављено да је именован руководилац Јединице Пореске управе, која би по Закону требало да се бави утврђивање порекла имовине, из Пореске управе наводе да су створени сви неопходни услови и да је примена почела 12. Марта 2021. године.

„Створени су сви организациони, кадровски и остали услови за његову примену. Формирана је посебна организациона јединица у оквиру Пореске управе, која је надлежна за обављање послова у вези примене овог закона. У овом моменту у Сектору за утврђивање порекла имовине и посебног пореза је запослено 20 пореских инспектора, који поседују сва потребна знања, стручност и спремност да примене закон, односно спроводе поступак утврђивања порекла имовине и пријављених прихода физичког лица у циљу утврђивања имовине на коју се примењује посебан порез“, наводи се у одговору Пореске управе и додаје да су у поменутом сектору предвиђена 63 радна места.

Руководилац чека безбедносне и друге провере

На челу Јединице требало би да буде руководилац код, према Закону, именује Влада на предлог министра финансија. То може бити особа са најмање десет година радног искуства у области пореског поступка.

У Закону се наводи и да ће руководилац бити постављен у року од девет месеци од дана ступања на снагу Закона, односно у марту 2020. године.

Међутим, руководилац Јединице за сада није именован јер су, како наводе у Пореској управи, у току провере.

„Руководилац Сектора за утврђивање порекла имовине и посебног пореза још увек није именован од стране Владе Републике Србије. Именовање руководиоца ове организационе јединице захтева спровођење свеобухватних безбедносних и осталих провера пре ступања на рад, која су у току“, наводи се у одговору Пореске управе.

У току је анализа и упаривање података

Иначе, сам поступак утврђивања порекла имовине састоји се од претходног поступка и поступка контроле и утврђивања посебног пореза.

Имајући у виду да је примена Закона почела у марту, од Пореске управе тражили смо податак колико је до сада евентуално покренуто претходних поступака.

У одговору наводе да су прикупљени подаци о имовини физичких лица од других институција које, према Закону, у овом послу сарађују са Пореском управом. Подаци су прикупљени од Министарства унутрашњих послова, Народне банке Србије, Управе за спречавање прања новца, Агенције за спречавање корупције, Републичког геодетског завода, Агенције за привредне регистре, Централног регистра хартија од вредности.

„У току је анализа и упаривање податка о имовини и пријављеним приходима, којима располаже Пореска управа и оних који су прибављени из екстерних извора. Тек када се тај поступак заврши, сва физичка лица код којих је разлика између увећања имовине и пријављених прихода већа од 150.000 евра у највише три узастопне године биће предмет претходног поступка”, наводи се у одговору Пореске управе Инсајдеру.

Иначе, доношење Закона о утврђивању порекла имовине обећавале су све власти претходне две деценије. Тај Закон би требало, бар судећи по најновијим обећањима, требало коначно да да одговор на питање која је то формула која појединцима омогућава да живе луксузно упркос релативно скромним примањима.

Стручњаци су и пре усвајања упозоравали да је тада предложено законско решење пуно непрецизности и да ће постојати проблем са применом.

Питања у вези са применом овог Закона упутили смо и Министарству правде још 26. фебруара ове године, али супротно почетним уверавањима до данас одговоре нисмо добили.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 21. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Тај Закон би требало, бар судећи по најновијим обећањима, требало коначно да да одговор на питање која је то формула која појединцима омогућава да живе луксузно упркос релативно скромним примањима.
    ++++
    И без тог „ закона „ свако ко има IQ већи од броја ципела које носи зна одговор.
    Била и остала, на првом месту, само партијска књижица.
    А за сав онај антрополошки шљам, који се окотио и запатио у логору Србија, и стекао богатство захваљујући чињеници да је знао тачан одговор на омиљено питање „ а колики је мој део ? „ управника логора и чланова његове банде овај „ закон „ се неће примењивати.

Оставите коментар