Индија тражи да се варијанта вируса корона не зове „индијска“

Индијски званичници наводе да се на тај начин у свет шаље лоша слика о Индији

Фото: REUTERS/AMIT DAVE

Влада Индије затражила је од друштвених мрежа да уклоне садржај којим се нова варијанта вируса корона назива „индијском“.

Министарство за информационе технологије саопштило је да је Светска здравствена организација (СЗО) регистровала варијанту као Б.1.617 и да је свака референца на Индију лажна, објавио је „Индија тудеј“, цитирајући агенцију ПТИ.

Препорука друштвеним медијима издата је владиним налогом Министарства електронике и информационе технологије, документ није објављен јавно, али индијски медији тврде да су дошли до њега.

У тексту упутства се каже да СЗО „ни у једном свом извештају није повезала појам „индијска варијанта“ са варијантом Б.1.617 вируса корона“. Како додају владини званичници, СЗО никада не повезује државе са називом неке варијанте вируса, па тако „није било ни речи о кинеском или вуханском вирусу“, додајући да је „погрешно било и именовање варијанти као што су британска, бразилска или јужноафричка“.

Индијски званичници наводе да се на тај начин у свет шаље лоша слика о Индији.

„Индија тудеј“ наводи и да иза такве препоруке стоје и политички разлози, будући да су Раул Ганди и други опозициони лидери користили термин „Мовид пандемија“ (по премијеру Нарендри Модију) или „индијска пандемија“, како би критиковали владу због лошег поступања у борби против вируса корона.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар