Ко је дозволио вежбу војски САД и БиХ на Мањачи

Опозиција оптужује Милорада Додика да је дао одобрење, он одговара да је сагласност дао његов претходник, Младен Иванић

Америчке снаге вежбају у БиХ (Извор: Политика)

БАЊАЛУКА – Док се на полигону на планини Мањачи, изнад Бањалуке, одвија војна вежба америчке војске и Оружаних снага БиХ, у Републици Српској трају препирке око тога ко је западним снагама дао дозволу за маневре у ентитету чији политички представници, власти и опозиције, тврде да су против интеграција у западни војни савез. У војној вежби која је почела пре неки дан учествује 700 припадника америчке војске и њих 500 из састава Оружаних снага БиХ. Сем на Мањачи, вежба се одиграва и у Гламочу, као и поред Тузле, и трајаће до почетка наредног месеца.

Опозиција у РС износи критике на рачун власти у Српској и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, тврдећи да је у трочланом телу дао сагласност за „вежбе НАТО-а у РС”, а да се декларативно залаже за војну неутралност. На те критике, власти у РС одговарају како је војна вежба договорена у време Додиковог претходника – Младена Иванића, а тврде и како је у међувремену дошло до промена и да су размере војних маневара кориговане по захтеву српских представника.

Реагујући на Додикову изјаву да америчка војска изводи војну вежбу по одлуци Иванића, некадашњи српски члан Председништва БиХ Младен Иванић тврди да је реч о неистини и покушају да се „свали одговорност”. Каже да нема ниједне одлуке коју је донео, а која се тиче вежбе на Мањачи.

Милорад Додик претходно је изјавио да у наредном периоду неће бити одржана НАТО вежба на Мањачи код Бањалуке, већ симултана вежба Оружаних снага (ОС) БиХ и САД с делом гађања пешадијском муницијом.

„То се ради између ОС БиХ и САД, не НАТО-а. А то је било потребно да би на лето имали исту вежбу ОС БиХ и Војске Србије на Мањачи”, изјавио је Додик.

Он је подсетио да је 2017. било предвиђено да се изнад Мањаче на вежби дижу Ф10 авиони с осиромашеним уранијумом и да бојевим оружјем гађају мете на Мањачи.

„Ја сам то одбацио и рекао да се то неће десити и није се десило. И сада имате да се дешава ова симулација. Имате право да мислите шта хоћете, али тако је”, додао је Додик.

Након што је одбацио предлог да авиони вежбају на Мањачи, он тврди да је предложено да слећу у Тузлу и гађају мете око Гламоча. „Рекли смо да не може ни то и да нађу неко друго место. Има око Коњица, нека гађају где хоће, али неће Гламоч. То смо ми урадили, а ви можете говорити шта хоћете”, рекао је Додик одговарајући на оптужбе опозиције. Навео је да је поносан што ће српска војска доћи на Мањачу.

Како су известили медији, вежба је део великих војних маневара који се ове године одржавају у целој ЕУ, који су названи „Бранилац Европе 21”, а спроводе се „с циљем увежбавања одбране Европе, односно одвраћања од могуће агресије и за очување мира било где у свету”.

Председник Скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да не види ништа спорно нити лоше у војној вежби, поготово јер та вежба, како каже, не утиче на неутралност РС. „Ако су надлежне институције у БиХ дале сагласност за ту активност, не видим разлог зашто и они који имају неутралност, не би могли ту да учествују, а за то има примера колико хоћете. Овде ће и Србија да има вежбе, а немамо никакав пакт, никакав савез”, рекао је Чубриловић за Н1.

На бројне оптужбе опозиције упућене властима у РС, одговорио је и Мирко Околић, заменик министра одбране у Савету министара БиХ. И он износи тврдње да је за време мандата Младена Иванића донета одлука о војној вежби у којој би учествовали припадници Оружаних снага БиХ и САД, али уз коришћење авиона са фиксним крилима, „што је тадашња власт са Додиком на челу стопирала”. Уверава да је, због спречавања одржавања те вежбе, касније дошло до компромисног решења, односно да буде одржана вежба много мањег интензитета. „Ова вежба на Мањачи биће реализована искључиво лаким пешадијским наоружањем, а у Гламочу је предвиђено гађање са минобацачима до 120 метара и ништа више”, истакао је Околић.

Он је навео и да је приликом доношења одлуке за ову вежбу постојао захтев САД и њихових оружаних снага да се користи аеродром у Маховљанима код Бањалуке, али да је то одбијено, па је договорено да се користи аеродром Дубраве у Тузли. Најавио је и да ће вежба истог или сличног калибра бити организована и с Војском Србије у октобру на Мањачи. И Околић тврди како није реч о војној вежби НАТО-а, већ оружаних снага БиХ и САД.

Младен Кременовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Јалово препуцавање. „ Газда “ се пита а не Додик и Иванић. Обојица су само обични статисти у окупираној РС и служе само да замајавају народ.

Оставите коментар