Ана Брнабић: Србија ће инвестирати 787 милиона евра у Републику Српску

Ако укључимо остале две хидроелектране Фоча и Паунци, у оквиру већег пројекта ХЕ Горња Дрина, онда је ту укупна инвестиција Србије од 787 милиона евра, објаснила је премијерка Србије

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија у наредних неколико година инвестирати 787 милиона евра у Републику Српску.

Брнабићева је, после заједничке седнице Владе Србије и Владе Републике Српске, говорећи о пројектима, истакла да се у овом тренутку покреће изградња хидроелектране Горње Дрине, конкретно Бук Бијела, аутопута Београд-Сарајево, деонице Рача-Бијељина и аеродроме Требиње.

„Сви ти пројекти ће бити покренути, што сада, што током првог квартала 2022. године. Кроз те пројекте Србија у РС улаже око 500 милиона евра”, рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре, јавља Танјуг.

У тих 500 милиона евра укључена је и посебна подршка Србије за четири општине – Невесиње, Дрвар, Дубица и Костајница. Та подршка, према њеним речима, износи између 10 и 12 милиона евра.

„Ако укључимо и остале две хидроелектране Фоча и Паунци, у оквиру већег пројекта ХЕ Горња Дрина, онда је ту укупна инвестиција Србије од 787 милиона евра у наредних неколико година”, објаснила је премијерка.

Она је подсетила да је Србија донирала и различите пројекте у просвети, здравству, животној средини, инфраструктури у локалним срединама у Републици Српској.

Од 2014. године до данас вредност донација је преко 82 милиона евра, а каже да ће се са тиме наставити.

„Све скупа је преко милијарду евра у којој Србија донира у мањој мери, односно инвестира у пројекте у РС”, казала је Брнабићева.

Она је честитала РС излазак на берзу и на одличним резултатима у области привредног раста.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading