Александар Вучић: Кад кажу да су против промене граница, знајте да су то преваранти

Кога год чујете да каже да је против промене граница, знајте да су у питању окорели преваранти и људи који по сваку цену желе да униште Србију, рекао председник Србије

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Бета – М.О.)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није био љут приликом сусрета са словеначким председником Борутом Пахором.

„Нисам уопште био љут, само сам рекао истину. Брига ме да ли имају нешто да ми замере. Њима смета да им неко то каже у лице. Шта могу да ми ураде? Да уложе више новца у моју смену? Десетине, стотине милионе евра, милијарде сте сад уложили против мене”, изјавио је Вучић.

„Кога год чујете да каже да је против промене граница, знајте да су у питању окорели преваранти и људи који по сваку цену желе да униште Србију. Јер су ти људи већ мењали границе Југославије, па Србију. Напали су Србију, уништавали наша села и градове и убијали нашу децу”, рекао је српски председник.

„Већ сте мењали границе наше земље, када сте се сетили принципа. Они су мени послали предлог закључака да сви треба да се противимо промени граница. И ја сам њима послао један мали амандман, и то је проблем. Они су се сви сагласили око тога и послали мени документ, а ја сам додао једну уметнуту реченицу. Рекао сам може, али да је то у складу са Повељом Уједињених нација.

Суштина је у томе да можете неког да преварите једном или други пут, када га преварите на трећи начин нисте ви преварант него је он будала. Ја сам данас недвосмислено говорио.

Издржао сам све притиске у Вашингтону, где сам рекао главу дајем, Србију не дајем. За то тамо ћу морати да дођем свечано одевен, тамо ће бити великани политичке сцене Балкана.

Случајно се погодило да су то председници, да су премијери било би мало другачије. Моје је да браним Србију, рекао је председник Србије и напоменуо да се са Милом Ђукановићем последњи пут видео у Јерусалиму или Истанбулу.

„Немам разлог да бринем и да се плашим јер је моја савест мирна. Штитио сам интересе свога народа и то ћу наставити да радим – истакао је председник коментаришући предстојећи самит на Брионима”.

Председник Вучић поновио је да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком УН, и навео да је у том смислу унео један амандман у предлог закључака Самита „Брдо-Бриони” – да је Србија против промене граница, у складу са повељом УН и одлукама органа УН.

„Послали су ми предлог закључака Самита у којима стоји да треба сви заједно да се противимо промени граница. Ја сам унео један мали амандман и то је сада пакао за њих”, рекао је Вучић за ТВ Прву.

Подсетио је да ће на Самиту у понедељак учествовати и Вјоса Османи, Зоран Милановић, Мило Ђукановић, Шефик Џаферовић… те да су се сви они сагласили са тим предлогом, а затим послали и њему да се сагласи.

„Ја сам додао уметнуту реченицу и рекао – може, али да је у складу са повељом УН и одлукама било ког органа УН. А то неће бити прихваћено, јер би подразумевало Косово у саставу Србије”, рекао је Вучић.

Додао је да нема никаквог разлога да брине, јер му је савест мирна, а да на Самиту могу да усвоје шта год хоће, али без Србије.

„Сумњам да ће хтети нешто да усвајају без Србије. То што су планирали да усвоје нема ништа од тог посла”, рекао је Вучић.

„Можете неког да преварите једном, други пут, али ако преварите трећи, онда ви нисте преварант, онда је тај будала. Да нас варате три пута на исте трикове – не иде”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 5. 2021)

Једна од две највеће силе тражи повлачење КФОР-а

Наше је да чувамо мир и стабилност и идемо напред, поручио је Вучић

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

Једна од две највеће силе тражи повлачење КФОР-а, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је то рекао гостујући на ТВ Прва, а на питање новинарке да ли је у питању Америка, није желео да одговори. Он није хтео да наведе име те силе, али је рекао да је застрашујуће озбиљна и да се нада се то неће догодити.

Додао је и да је тај обавештајни податак објавио како се повлачење КФОР-а не би догодило.

„Уколико се КФОР повуче, то је крај свега. То би значило да Албанци стоје на граници и ту више нема никаквих права за Србе и то је супротно Резолуцији 1244, али Србија неће дозволити да је неко згази и отме Косово“, рекао је Вучић.

Рекао је да траже да остане Бондстил, а да се повуку Кфор и Унмик, а друга могућност је да се укине и Бондстил.

„Наше је да чувамо мир и стабилност и идемо напред“, поручио је Вучић и додао да хоће да буде председник који је обезбедио 10 година мира, највише раста, и да се ниједној мајци не врати дете у ковчегу.

Поновио је да у понедељак иде на разговор са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да га моли да спречи ове намере, али је најавио да ће разговарати и са „руским и са кинеским пријатељима“ да им каже шта неки траже и желе.

„Они знају да Србија није она из 1998. и није слаба и јадна као 2008. Петоструко је снажнија него 2008. када су прогласили независност. Снажнија је војно и у сваком смислу, али нама није потребан сукоб, већ мир и стабилност“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading