Јерменски премијер затражио војну помоћ од Путина

Јерменски премијер Никол Пашињан упутио писмо Владимиру Путину у којем је од њега затражио помоћ, поред осталог и војну

Фото: Handout/Russian Defense Ministry/AFP

ЈЕРЕВАН – Јерменски премијер Никол Пашињан затражио је од руског председника Владимира Путина војну подршку због новог пораста тензија са Азербејџаном, јавила је агенција Интерфакс.

Пашињан је саопштио да је Путину упутио писмо у којем је од њега затражио помоћ, поред осталог и војну, због ситуације у области Сјуник где је азербејџанска војска прешла границу.

Он је објаснио да није затражио помоћ током јучерашњјег телефонског разговора са Путином јер су „страна приступиле проблему у суштини на идентичан начин”.

„Председник Русије је рекао да он сматра да би оружане снаге Азербејџана требало да се врате ван граница Јерменије, а постоји и важнији део који је јуче констатован, а то је да је постигнут договор да азербејџанске оружане снаге то данас испуне, односно да напусте територије граница Јерменије”, рекао је Пашињан, преноси Спутњик.

Никол Пашињан (Фото: Спутњик/Михаил Климентьев)

Према његовим речима, у појединим местима оружане снаге Азербејџана напустиле су ту територију, али он се, након што се показало да споразум неће у потпуности бити реализован, обратио Путину како би „Русија пружила помоћ Јерменији, између осталог и војну”.

Јерменско Министарство одбране раније је саопштило да су азербејџански војници покушали да изместе своје положаје на територије градова Варденис и Сисијан на југу Јерменије, што Јереван сматра провокацијом.

Пашињан је рекао да процесе који се одвијају на граници са Азербејџаном не би требало сматрати демаркацијом, преноси Танјуг.

Јерменско тужилаштво покренуло је кривични поступак због кршења територијалног интегритета.

Због ситуације у области Сјуник Јерменија је упутила званични апел Организацији договора за колективну безбедност, а рок за разматрање је три дана.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар