Политика: Ко загађује Пек

Надлежни сматрају да „Зиђин” није једини загађивач некада златоносне реке Пек

Поглед на Пек са моста у Кучеву (фото Б.М. Д.)

Из Министарства рударства и енергетике за Политику је потврђено да је компанија „Зиђин копер” све наложене мере против загађења реке Пек испунила у задатом року. Изградили су додатне канале и таложне базене за механичко пречишћавање воде који ће прихватити површинске атмосферске воде и воде са пралишта возила, у циљу таложења честица, очистили су и корито реке Мали Пек код погона „Ново сребро”.

Остаје да се одради сређивање водног земљишта на десном кориту реке. Такође, компанија ће самоиницијативно, у циљу веће ефикасности, уместо земљаног таложника израдити бетонски, и та мера ће бити реализована за 45 радних дана, кажу из тог министарства.

Али, како је раније наглашавано, надлежни сматрају да „Зиђин” није једини загађивач некада златоносне реке Пек, па се истражују и други потенцијално лоши утицаји на квалитет воде.

Радна група три надлежна министарства за загађење реке Пек анализира и узорке воде из канализације града, који показују органско, али и хемијско загађење, а које путем канализације долази до реке, анализира узорке воде испред и иза улива рудничких вода, затим историјске податке загађења реке од стране „Златаре Мајданпек”, као и историјске податке о загађењу свих притока реке од старих рударских активности, наводе они и најављују да ће се у наредном периоду континуирано вршити анализа воде како би се детектовали загађивачи.

 

У међувремену, река Пек у Кучеву, где је утврђено највеће присуство тешких метала, знатно је бистрија, тврде из ове општине.

„За сада нема испуштања отпадних вода из рудника бакра у Мајданпеку. Чекамо да то постројење за пречишћавање профункционише, имамо информације да су завршили изградњу. Када крену са филтрацијом, ми ћемо одмах урадити анализу воде и уколико све буде у дозвољеним границама, добили смо оно што смо и тражили”, каже за наш лист Даријан Дрикић, помоћник председника општине Кучево, задужен за екологију.

Додаје да ће Кучеву суседна општина Велико Градиште дати на коришћење аутоматску мерну станицу квалитета воде и да ће тако моћи 24 часа да врше мониторинг над Пеком.

„Остало је само да видимо како ће ићи та процедура уступања. Ми ћемо из свог буџета урадити монтажу станице и у случају повишених вредности она аутоматски упозорава, па ћемо много лакше пратити квалитет воде. Надам се да ћемо све то окончати до краја године”, верује Дрикић.

Ових дана Кучевљани се припремају и за радну акцију. Планирају да очисте нагомилани отпад са обала Пека у свакој од 12 месних заједница кроз које протиче та река. То ће, каже Дрикић, бити допринос грађана за чистију реку. У плану је и анализа околног земљишта и рибљег фонда, као и нове анализе воде из четири бунара у домаћинствима крај реке у којима је вода била загађена.

„Очекујемо да надлежни узму узорке и након недељу дана требало би да имамо и резултате”, каже Даријан Дрикић.

Оливера Милошевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар