Аустрија: Обустављен поступак за одузимање држављанства Петеру Хандкеу

Петер Хандке је био, јесте и остаје грађанин Корушке и аустријски држављанин, поручио гувернер Петер Кајзер

Петер Хандке (Фото: А. Васиљевић)

Поступак за одузимање аустријског држављанства против нобеловца Петера Хандкеа, због пасоша бивше Југославије које је добио од Слободана Милошевића, обустављен је.

„Петер Хандке је био, јесте и остаје грађанин Корушке и аустријски држављанин”, поручено је из кабинета гувернера Корушке Петера Кајзера бечком дневнику „Кронен цајтунг” преноси Танјуг.

Једна америчка платформа је у Националној библиотеци дошла до пасоша Хандкеа, који је 15. јуна 1999. издат у Амбасади СР Југославије у Бечу.

У том пасошу се као држављанство Хандкеа наводи „југословенско”.

То сазнање је крајем 2019. изазвало велику буру, посебно што је пасош издат године када је НАТО бомбардовао Србију, па се поставило питање да је узимање пасоша једна врста солидарисања познатог књижевника са Југославијом.

Међутим, имало је и правне последице, пошто су правници почели да се баве питањем да ли је узимањем пасоша изгубио право на аустријско држављанство, јер према аустријском закону није дозвољено двојно држављанство.

Гест добротвора Хандкеа из пријатељства према Србима: Уручивање донације од 50.000 евра

Зато је покренут поступак за проверу да ли треба одузети Хандкеу аустријско држављанство.

Хандке је стално говорио да нема југословенско држављанство и да је пасош узео само како би могао да путује.

Сада је све решено и поступак против Хандкеа је обустављен.

„Радује ме да је та дискусија коначно завршена и да можемо у будуће само дискутовати о величанственим књижевним делима нашег нобеловца”, поручује Кајзер.

Указује се да би Хандке изгубио аустријско држављанство само ако је поднео лично захтев за добијање југословенског држављанства.

Такав захтев аутор, како тврди, никада није поднео и нису пронађене никакве информације да је то учинио.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Aко има Југословенски пасош од 15.06.1999,а Србија је наследница Југославије,онда је Србин Хандке добитник Нобелове награде,а Нобел је јаши од оскара,па они који нису добили оскара нек…

Оставите коментар