Јованка Чубрило: Велики четвртак, дан издајника

Зато данас, на Велики четвртак, ми који смо издајници наздравимо нашој слави. Ми које су издали, у миру и тишини опростимо својим издајницима на соли и хлебу

Леонардо да Винчи, Тајна вечера (Извор: Википедија)

Као што је Света Петка слава и заштитница жена, Свети Козма и Дамјан слава лекара, тако би и Велики четвртак требало прогласити даном, „славом” издајника.

Вероватно нема човека који некада није доживео издају неког блиског, односно од онога од кога се најмање надао. Издаја је супротна од речи одан. Увек неко мора прво да нас очара да би нас разочарао, тако нас издати може само неко за кога смо мислили да нам је одан.

Да се подсетимо: Јуда Искариотски је симбол такве издаје. Пред празник Пасхе, у четвртак, Христос се са својим ученицима вратио у Јерусалим, где је одржана Тајна вечера. И Јуда је седео на Тајној вечери. Касније, кад је Јуда схватио шта је урадио, да је издао свог учитеља, бацио је тридесет сребрњака у храм, рекавши да је издао невину крв и у очајању се обесио.

Да ли је најподлији и најтежи облик издаје када издамо свог учитеља? По Библији то јесте. Учесници Тајне вечере нису биле ни жене, ни деца, већ је реч о издаји учитеља и пријатеља.

Зато у Хипократовој заклетви, коју традиционално полажу сви лекари пре ступања на дужност, пише: „Према својим учитељима сачуваћу дужну захвалност и поштовање.” У оригиналној верзији Хипократове заклетве каже се: „Онога ко ме је научио овој уметности медицине сматраћу као родитеља.”

Да ли су данашњи млади лекари следбеници овог дела Хипократове заклетве? О другим деловима ове заклетве нећу да причам. Јер захвалност, оданост и поштовање према свом учитељу не коштају ништа.

С друге стране, велики Иво Андрић је рекао да је најгоре кад поред учитеља мораш бити самоук. Никада не смемо заборавити професора из Крагујевца који, кад су му повели ђаке на стрељање, није могао да их изда и његове чувене реченице: „Пуцајте, ја и сада држим час.”

Ко је издајник, или га можда нема? Они што одлазе из земље или држава која није успела да их задржи? Можда је велики издајник адвокат који није искрено бранио свог клијента и издавши тако струку, инжењер који је штедео материјал па се срушила кућа с три уснула детета у њој, родитељи који су непрестано на интернету, не разговарају са својом децом и тиме издају свету улогу родитељства, деца која забораве и издају своје остареле родитеље. Мала Маја каже да је издајник њен тата, јер је оставио њу и брата због млађе тете.

Зато данас, на Велики четвртак, ми који смо издајници наздравимо нашој слави. Ми које су издали, у миру и тишини опростимо својим издајницима на соли и хлебу. Јер на крају, увек је лакше изданом него издајнику и свет много боље виде они који су издани. И не заборавите – ако је неко издајник, издаће и вас. Нема трансплантације главе. То је поглед на живот.

Др Јованка Чубрило,
педијатар пулмолог, Ужице

(Политика, 29. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: ,

2 replies

  1. Сјајан текст. Изузетна лекција. Браво госпођо Чубрило

    13
  2. Велики Четвртак светски дан НВО…Опрости ми Боже мени грешноме.

Оставите коментар