Русија протерује дипломате балтичких земаља и Словачке

Из Русије протерује се троје словачких дипломата, којима је наређено да напусте земљу до 5. маја, као и из Естоније, Летоније, Литваније и Словачке

Кремљ (Фото: А. Васиљевић)

Русија протерује дипломате Естоније, Летоније, Литваније и Словачке, саопштило је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се прецизира да двоје запослених у амбасади Литваније, по један запослени амбасаде Летоније и Естоније и три званичника словачке амбасаде морају да напусте територију Русије у року од седам дана.

Како се истиче, Русија као реципрочну меру протерује дипломате из амбасада Летоније, Литваније и Естоније. Представницима мисије речено је да Вилњус, Рига и Талин настављају да отворено воде непријатељску политику према Москви, а дејства против руских дипломата су провокативна и неоснована, преноси Спутњик.

„Шефовима дипломатских мисија изражен је снажан протест у вези са провокативним, неоснованим дејствима протеривања запослених у руским амбасадама у овим балтичким државама”, наводи се у саопштењу.

Министарство је додало да се из Русије протерује троје словачких дипломата, којима је наређено да напусте земљу до 5. маја.

„Амбасадору је изражен оштар протест у вези са неоснованим проглашавањем од стране Словачке за персоне нон грата тројице запослених у амбасади Русије у Братислави због апсурдне и измишљене оптужбе за незаконите активности“, саопштило је Министарство, наводи Спутњик.

Такође је речено да одлука словачких власти да „покажу лажну солидарност са Чешком у њеној провокативној антируској кампањи наноси штету традиционално пријатељским руско-словачким односима и конструктивној билатералној сарадњи“.

Раније је саопштено да су представници балтичких  земаља  и Словачке стигли у Министарство иностраних послова Русије након протеривања руских дипломата.

Литванско Министарство спољних послова саопштило је раније, како наводи Спутњик,  да ова земља у знак солидарности са Чешком протерује двоје запослених у руској амбасади. Летонија и Естонија такође су саопштиле да протерују по једног руског дипломату.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар