Данас: Два минута снимка несреће код Дољевца има Вучић или Хркаловић?

Није било дилеме да је службеним возилом управљао Бабић, а да то сакривају „компромитовани“ докази, каже адвокат Божа Прелевић

Фото: N1

Основни суд у Нишу је крајем прошле седмице осудио на три године и десет месеци затвора Дејана Станојевића, возача директора Коридора Србије Зорана Бабића, због тога што је 31. јануара 2019. године службеним аутомобилом ударио возило које је стајало на наплатној рампи код Дољевца, када је погинула Станика Глигоријевић (52), а пет особа теже и лакше повређено.

Утисак који дели део учесника суђења, извештача и јавности је да се и по изрицању пресуде не зна пуна истина о несрећи, а пре свега да ли је службену „шкоду суперб“ возио Станојевић или, ипак, његов послодавац.

Првостепена пресуда Станојевићу за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја изречена је упркос мањкавим доказима, међу којима је и компромитовани снимак несреће са надзорне камере на наплатној рампи, на којем недостају два кључна минута унутар којих је службена „шкода“ великом брзином ударила у два возила која су стајала због плаћања путарине. Због оваквог недостатка не може се непосредно видети ко је управљао „шкодом“.

Постоји евидентна мањкавост снимка надзорне камере, јер недостају два минута, али суду није понуђен ниједан доказ да је „шкодом“ управљао оштећени Бабић, упркос томе што је тада на наплатној рампи био велики број људи, од којих би бар неки о томе могли да сведоче. За суд је неприхватљиво да постоји таква завера ћутања, у циљу пласирања и заштите неистине – рекао је судија Мишко Радивојевић, уз закључак да је суд због тога „са великим степеном извесности“ утврдио да је службеним возилом управљао Станојевић.

За правног заступника дела оштећених, адвоката Божу Прелевића, није било дилеме да је службеним возилом управљао Бабић, а да то сакривају „компромитовани“ докази, али без кривице суда и тужилаштва који су настојали да их прибаве и „поступали професионално“. Он је истицао да након несреће није урађен технички преглед „шкоде“ и нису скинути ДНК трагови са њеног волана, мењача и шофершајбне.

Телесна повреда Бабића – прелом леве бутне кости и првог слабинског пршљена, типична је за особе које седе на месту возача, а не за неког ко је, по сопственој тврдњи, спавао на задњем седишту. Код Станојевића у време несреће није констатована ниједна повреда, већ је он несметано шетао и телефонирао, а касније је прибављена дијагноза „суспектног прелома“, која није потврђена рендгенским снимком.

Кључни недостатак је, ипак, снимак на којем недостају два круцијална минута, а који се налазе код председника Републике (Александра Вучића). Он је то сам признао у јавном иступу, као и приликом посете породици погинуле Станике Глигоријевић, када је рекао да је лично видео комплетан снимак, који је, како је рекао, „језив“ и „ужасан“- каже Прелевић за наш лист.

Он додаје да је још пре два месеца упутио допис Вучићу и Поверенику за информације од јавног значаја, у којем тражи да Вучић достави суду комплетан снимак несреће са надзорне камере на наплатној рампи Дољевац. Вучић му није одговорио, а Повереник га је обавестио да то не спада у његову надлежност.

Бивши припадник Одељања за тајно праћење Министарства унутрашњих послова Милан Думановић је, међутим, крајем прошле седмице казао да су недостајућа два минута на овом снимку „доказ који Дијана Хркаловић има против Александра Вучића“. У емисији „Добар, лош, зао“ Думановић је казао да некадашња државна секретарка у МУП-у поседује аудио снимак у коме „неко наређује некоме, односно агенцији, да склони“ та два минута са снимка. Додао је да Хркаловић „има више од 20 аудио и видео записа“ овакве и сличне врсте „које чува на више места“.

Председник Србије је у августу и септембру 2019. године негирао тврдње да је Бабић возио, прецизирајући да је видео снимак са наплатне рампе, али не наводећи по ком основу је остварио увид. Обећао је да ће „учинити све што је у његовој моћи“, односно „замолити надлежне државне органе“ да тај снимак добију и медији, који би на тај начин „видели каквим су се лажима служили претходних месеци“.

У делу медија и на друштвеним мрежама је од почетка несреће указивано на контроверзе у вези са тим ко је био возач службене „шкоде“.

Тадашњи председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић казао је да је, према сазнањима које има, после несреће „шест или седам људи вадило Бабића са места возача и пребацивало га на задње седиште“.

Бабић је након тих изјава тужио Трифуновића због повреде части и душевног бола, захтевајући накнаду штете од милион динара.

Наплатна рампа код Дољевца уклоњена је у јуну 2020. године, уз образложење Путева Србије да се то чини „како би се убрзао саобраћај кроз Србију након завршетка Коридора 10“.

Прелевић: Не саветујем Вучићу да се вакцинише у Дољевцу

Не бих саветовао председнику Србије да се вакцинише у Дољевцу јер чујем да Зоран Бабић ту вози кола, па се бојим за његов живот и безбедност – каже адвокат Божо Прелевић поводом изненадне најаве Александра Вучића да ће се сутра ревакцинисати против ковида 19 у Дољевцу.

Ако би се вакцинисао на сваком месту где не функционише правна држава, бојим се да треба да се вакцинише 300 пута – каже Прелевић, одговарајући на наше питање да ли сматра да оваква Вучићева најава има везе са тешком саобраћајном несрећом на наплатној рампи код Дољевца, изреченом пресудом и прозивкама дела јавности да је одговоран за сакривање кључног дела снимка несреће, како би заштитио директора Коридора Србије и функционера СНС-а Бабића.

Вучић је најавио ревакцинацију у Дољевцу за, како је рекао, највероватније сутра, 27. априла.

Он је ово најавио дан након изрицања пресуде за несрећу у Дољевцу. Претходно, приликом добијања прве дозе вакцине у Рудној Глави, најављивао да ће се ревакцинисати у Мерошини или Бабушници.

Мирјана Алексић, сестра погинуле Станике Глигоријевић, која је у несрећи и сама задобила тешке телесне повреде опасне по живот, каже за наш лист да није чула за Вучићеву најаву о новој локацији на којој ће примити другу дозу вакцине.

Али, мислим да то може да има везе са овим суђењем и пресудом – каже она. Алексић додаје да је изречена казна мала за смрт њене сестре, њене тешке повреде и повреде још четворо људи, те да би казна за такве последице несреће требало да буде максимална, односно осам година затвора.

Ипак, сматрам да осуђени Дејан Станојевић није возио. Председник Србије је приликом посете нашој породици рекао да је снимак са наплатне рампе „ужасан“ и „стравичан“, али да ми можемо да га видимо кад хоћемо, да ће по нас послати кола до Београда. То је тада рекао и никад више, па ми до дан данас нисмо видели комплетан снимак – каже Алексић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ukoliko je i tacno da Babic nije vozio, presuda od tri godine i kusur je smesna. Poginula osoba i jos petoro povredjeno. Koliko je trebao ljudi jos da pokosi za 10 godina robije?

  2. Da li ovim Palma ucenjuje Vucica?

Оставите коментар