Немачка: Милион људи остало без посла током пандемије

Губитак посла био је најочитији у угоститељству где је посао изгубило скоро 400 хиљада људи. Затим у области уметности, забаве, а у прерађивачкој индустрији 128.000 отпуштених

Фото: DAVID GANNON/AFP

Пандемија корона вируса у Немачкој прошле године оставила је трага и на тржишту рада: више од милион запослених остало је без посла, упркос милијардама за такозвани скраћени рад, произлази из одговора Савезне владе на захтев Левице.

Како преноси Дојче веле (DW), по подацима Савезне агенције за запошљавање на којима се заснива одговор Савезне владе, већина погођених су људи који су имали такозвани мини-посао.

Око 526.000 тако запослених је остало без посла, плус 477.000 осталих запослених који подлежу закону о доприносима за социјално осигурање.

За ову статистику, упоређени су подаци о тржишту рада од марта до септембра 2020. са подацима за исти период из претходне, 2019. године, док се за последња три месеца 2020. године, Завод за запошљавање позвао на процене.

Губитак посла био је најочитији у угоститељству и међу запосленима у хотелима, где је посао изгубило око 398.000 људи, укључујући и оне са мини-послом, а око 78.000 радних места изгубљено у области уметности, забаве и рекреације.

Завод за запошљавање у Немачкој

Корона је коштала и око 128.000 радних места у прерађивачкој индустрији – пре свега у металној и електро, међутим, Савезна влада је истакла да је ова индустрија захваћена структурним променама и то пре избијања пандемије.

Савезна влада покушала је да ограничи економску штету и смањи губитак радних места, пре свега кроз финансирање такозвано скраћено радно време.

Савезна агенција за запошљавање је саопштила да је у првој години пандемије у ту сврху исплатила 22,1 милијарду евра.

На врхунцу корона-кризе око шест милиона запослених је било на скраћеном радном времену.

У међувремену се тај број знатно смањио: према прорачунима института за економска истраживања инфо, прошлог месеца 2,7 милиона људи је било на том скраћеном режиму, што је око 8,0 одсто запослених који подлежу закону о доприносима за социјално осигурање. У фебруару је стопа износила 8,7 одсто.

Још увек посебно погођено угоститељство: у марту је удео запослених из ове бранше на скраћеном раду био 50,8 одсто.

Опрема: Стање ствари

(N1, 26. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар