Русија се повлачи из Међународне свемирске станице и оснива сопствену

Москва ће обавестити партнере да ће напустити пројекат МСС од 2025. године, каже заменик премијера Русије Јури Борисов

Руски космодром Бајконур у Казахстану (Фото: EPA-EFE/Space Center Yuzhny/ROSCOSMOS)

МОСКВА – Русија је спремна да почне да прави своју свемирску станицу, са циљем да је лансира у орбиту до 2030. године уколико председник Владимир Путин да „зелено светло”, рекао је шеф руске свемирске агенције Роскосмос.

Пројекат би окончао више од две деценије блиске сарадње са САД на застарелој Међународној свемирској станици (МСС), јавио је Гардијан.

„Уколико 2030. године, у складу са нашим плановима, можемо да је пошаљемо у орбиту, биће то колосалан пробој. Имамо вољу да закорачимо у нову етапу свемирског истраживања”, рекао је шеф Роскосмоса Дмитри Рогозин, а пренео Интерфакс.

Руски космонаути су радили са колегама из САД и још 16 земаља на МСС од 1998. године.

МСС је место где су Москва и Вашингтон најтесније сарађивали, док су им по осталим питањима односи у кризи.

Заменик премијера Русије Јури Борисов је рекао за руску телевизију да ће Москва обавестити партнере да ће напустити пројекат МСС од 2025. године.

Рогозин је рекао да руска станица, супротно од МСС, највероватније неће бити трајно насељена посадом, јер ће позиција станице изложити космонауте већој радијацији.

Руски космонаути ће моћи да је посећују и да користе вештачку интелигенцију и роботе.

Он је додао да је Русија да спремна да размотри да дозволи страним посадама посету, „али станица мора бити национална. Ако желите да радите добро, урадите сами”, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар