Александар Вучић: Приштина ће морати да испуни једину обавезу из Бриселског споразума

За Србију дијалог са Приштином није изражавање жеља, већ су то озбиљни разговори у којима треба да се дође до компромиса на озбиљан начин, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

За Србију је Бриселски споразум нешто што мора да се испоштује и инсистираћемо на томе да Приштина испуни своју једину обавезу коју има, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Ако смо ми могли да испунимо све своје обавезе и Приштина ће морати да испуни једну једину коју има. На томе ће наша страна инсистирати и верујем да ће то отворити врата даљим разговорима и постизању могућег компромиса између наше две стране”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са немачким министром иностраних послова Хајком Масом.

Он је тако одговорио упитан да прокоментарише изјаву косовске председнице Вјосе Османи да преговоре треба ресетовати и да Приштина неће примењивати ништа што је до сада договорено, као и да ли ће Бриселски споразум бити испуњен.

„За Србију дијалог са Приштином није изражавање жеља, већ су то озбиљни разговори у којима треба да се дође до компромиса на озбиљан начин. За нас је оно што смо потписали Бриселским споразумом 2013. нешто што мора да се поштује и Србија ће на томе да инсистира”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Он је напоменуо да Србија и Немачка имају другачији став по питању независности Косова, али да Србија жели да на озбиљан начин разговара о будућности целог региона и постизању компромиса, штитећи своје државне и националне интересе.

Мас је казао да дијалог о Косову већ постоји и да не мора да буде ресетован, као и да је сада прави тренутак да се наставе и да се, како је рекао, владе обе земље посвете спровођењу и потврде све што је до сада договорено.

„Ми бисмо врло радо били спремни и јесмо спремни да учествујемо и да допринесемо томе. Дијалог већ постоји и не мора да буде ресетован. Свакако ће се владе обе земље посветити и потврдити све оно што је до сада договорено и развијати своје ставове и позиције, с обзиром да тај конфликт постоји. Не треба дакле кренути испочетка и све што је био предмет преговора у прошлости треба сада искористи, како би сада постигли резултате”, рекао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар