Александар Лукашенко: Неутралисали смо групу која је имала задатак да ме убије, а моје синове да киднапује

ФСБ је потврдила да су обојица ухапшених, који су осумњичени за планирање пуча у Белорусији, били у дослуху са Сједињеним Државама и Пољском

Александар Лукашенко (Фото: А. Васиљевић)

Председник Белорусије Александар Лукашенко објавио је да су похапшени припадници групе која планирала да га ликвидира.

Истовремено: да за почетак киднапује обојицу његових синова.

Нагласио је да иза припремања акције стоје „специјалне службе САД“. И додао:

„Већ сам упозоравао да ће нас љуљати. Још не знамо све подробности припремане операције, али знамо више него до овога тренутка. У сваком случају, претпостављао сам да и до овога може доћи“.

Лукашенко је навео да су службе његове земље прво осујетиле покушај побуне, а потом и пузећег преврата.

„Ево, кренули су и на моју децу. Намеравали су да киднапују млађег, а старијег да за почетак сместе у један подрум у Гомељској области. Умешани су ЦИА, можда и ФБИ. Још не знам ко је све од Американаца на томе радио. Контролисали смо их. Намеравали су да дођу у Минск и да организују атентате на председника Белорусије и његову децу“.

После овог дела наступа, белоруски лидер је најавио да ће у најскорије време донети „једну од најпринципијелнијих одлука откако је на власти“.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) потврдила је да је ухапсила белоруског политиколога Александра Федуту и адвоката Јурија Зенковича, који су међу осумњиченима за планирање пуча у Белорусији и покушај убиства председника Белорусије Александра Лукашенка.

ФСБ је потврдила да су обојица ухапшених „били у дослуху са Сједињеним Државама и Пољском“.

Зенкович има двојно држављанство – САД  Белорусије – а Федута је само држављанин Републике Белорусије.

Белоруски ONT News интернет-портал објавио је видео-снимак на којем Зенкович отворено говори:

„Наш задатак број један је да елиминишемо главног; задатак број два је блокирање жандармерије и специјалних снага. морамо преузети и контролу над неколико зграда-симбола“ у центру Минска, обавезно над радио станицом и телевизијом. Тада ћемо прочитати обраћање народу“.

Тражио је и да Минск буде тако блокиран да у њега не могу да уђу војне јединице из провинције.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 18. 4. 2021)

ФСБ: Откривени детаљи плана за извођење пуча и атентата на Лукашенка

Осумњичени за припрему пуча у Белорусији планирали су да опљачкају и присвоје имовину председника Александра Лукашенка, а у самој земљи су хтели да организују „демократију према искуству Пољске“, саопштио је ФСБ.

Александар Лукашенко (Фото: Sputnik/REUTERS/BelTA)

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) у суботу је саопштила да је ухапсила две особе које су планирале да спроведу војни пуч у Белорусији 9. маја и том приликом да изврше атентат на белоруског лидера. Ухапшени су Александар Федута из Белорусије и Јуриј Зенкович који има двојно држављанство – белоруско и америчко.

Главни циљ пуча — убиство Лукашенка

С тим у вези, на телевизији „Русија 1“ објављен је снимак на којем Федута и Зенкович разговарају о детаљима државног удара током којег је планирано убиство Лукашенка, блокада припадника белоруских специјалаца ОМОН и заузимање кључних објеката у центру Минска, укључујући радио-станицу и телевизију.

„Примарни задатак је ликвидација главног. Други задатак је блокирање унутрашњих трупа, припадника белоруских специјалаца ОМОН. Трећи задатак је заузимање неколико симболичних објеката у центру града, укључујући радио-станицу, телевизију, како бисмо могли да прочитамо обраћање народу“, рекао је Зенкович.

Федута је додао да „још најмање 30 људи мора да буде интернирано буквално у првом сату“.

„Вршилац дужности премијера аутоматски постаје вршилац дужности председника, стога мора да буде интерниран“, објаснио је он.

Осумњичени су планирали да укључе украјинске националисте у припрему пуча. Његови учесници су таком разговора више пута истицали да је главни циљ пуча — убиство председника.

Осумњичени су додали да им треба најмање пет година да трансформишу друштво и државу.

Након војне побуне и атентата, Белорусија би требало да постане инкубатор за „развој демократије“ по искуству Пољске, наведено је у извештају.

Операција „Тишина“

Према речима шефа КГБ Белорусије Ивана Тертеља, припадници снага безбедности пресекли су активности организоване групе која је планирала да ликвидира Лукашенка и чланове његове породице, као и да организује пуч. Како је рекао, оружана побуна добила је назив „Тишина“.

Према подацима ФСБ-а, Зенкович и Федута су радили на шеми за војни пуч у земљи „према разрађеном сценарију обојених револуција“. Телевизија „ОНТ“ наводи да је операција финансирана из иностранства.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 18. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар