Творци „Спутњика Ве“: Испитати студију Оксфорда о односу између крвних угрушака и неких ковид вакцина

Творци вакцине „Спутњик Ве“ додали су да ризик од развоја церебралне венске тромбозе изгледа веома сличан за „Астра зенекину“ вакцину као и код „Фајзерове“ и „Модернине“ мРНК вакцине

Фото: CC0/Pixabay/Arek Socha

Творци „Спутњика Ве“, руске вакцине против ковида-19, позвали су у петак здравствене регулаторе широм света да пажљиво испитају студију Универзитета Оксфорд о узајамном односу између ретких случајева крвних угрушака и различитих типова вакцина против ковида.

Студија Универзитета Оксфорд, по први пут, отвара питање ризика од крвних угрушака у вези са америчким вакцинама заснованим на мРНК платформи, новој и раније нетестираној технологији. Студија, базирана на подацима више од 35 милиона људи, објављена је 15. априла.

​Творци вакцине „Спутњик Ве“ додали су да је ризик од развоја церебралне венске тромбозе, што је главни разлог због ког су многи регулатори предложили суспензију вакцина које производе „Астра Зенека“ и „Џонсон и Џонсон“, „изгледа веома сличан за „Астра Зенекину“ вакцину (пет на милион) као и код „Фајзерове“ и „Модернине“ мРНК вакцине (четири на милион)“.

​Усред контроверзе око ретких случајева крвних угрушака током употребе вакцине, амерички регулатори ове недеље предложили су паузу у употреби „Џонсон и Џонсон“ вакцине док се ти случајеви не истраже. Раније је Европска медицинска агенција (ЕМА) саопштила да је нашла могућу везу између вакцине „Астра Зенеке“ и веома ретких случајева крвних угрушака код неких одраслих који су примили вакцину. То саопштење довело је до тога да неколико земаља одложе употребу „Џонсон и Џонсон“ и „Астра Зенека“ вакцине. Обе вакцине користе платформу аденовирусних вектора.

Дозе вакцине против ковида компаније „Џонсон и Џонсон“ (Фото: AP PHOTO/CHERYL GERBER

Почетком 2021. године, подаци украдени са сервера ЕМА током хакерског напада, који су се појавили на интернету, открили су да се „Фајзер“, произвођач мРНК вакцине, суочио са озбиљним проблемима током прелаза између лабораторијске и серијске производње за масовну употребу. Подаци су показали да је интегритет РНК у серијским примерцима драстично опао, што је следствено довело до опадања безбедности.

Штавише, низак интегритет у комбинацији са високим дозама значи да пацијент прима више окрњене РНК, која не ствара имунитет на ковид-19, већ уместо тога изазива додатан шкодљив стрес за хумани имуни систем.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар