Никол Пашињан: Војни савез са Русијом стожер безбедности Јерменије

Разматрамо питање „обогаћивања“ могућности руске војне базе. У току су прилично ефикасни разговори са руским партнерима“, рекао премијер Јерменије

Никол Пашињан (Фото: Спутњик/Михаил Климентьев)

Премијер Јерменије Никол Пашињан назвао је војни савез са Русијом стожером безбедности земље и рекао да су у току разговори о проширењу могућности руске војне базе размештене у земљи.

„Стожер за осигуравање спољне безбедности Јерменије је јерменско-руски војни савез, који је утврђен десетинама међународних војних и стратешких договора и узајамним савезничким обавезама“, рекао је Пашињан током заседања парламента.

Према његовим речима, активности јерменско-руске здружене војне групе и јединственог система за противваздушну одбрану од великог су практичног значаја са становишта безбедности.

„Разматрамо питање ‘обогаћивања’ могућности руске војне базе. У току су прилично ефикасни разговори са руским партнерима“, рекао је Пашињан. Он је подсетио да су руски граничари укључени у заштиту државне границе на подручју Сјуника.

Према његовим речима, безбедност Карабаха обезбеђује Армија одбране заједно са руским мировним снагама и у том смислу се не планирају промене.

Пашињан је такође најавио планове за стратешки прелазак на професионалну војску и промене у систему војне обавезе.

Крајем септембра 2020. године у Нагорно-Карабаху су настављена борбена дејства која су била наставак дуготрајног сукоба у којем је било жртава међу цивилним становништвом. Стране су неколико пута покушавале да закључе примирје, али је на крају успешан био трипартитни споразум постигнут у ноћи 10. новембра.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар