Франкфуртер алгемајне цајтунг: Брисел рекао не, Црна Гора пада у загрљај Кине

Милијарда евра кредита је много новца. Посебно када земља има годишњи БДП од четири милијарде, пише немачки лист

Аутопут Бар-Бољаре (Фото: Политика)

Црна Гора постаје прва европска жртва „кинеске дужничке дипломатије” јер Европска унија неће помоћи Подгорици да врати кинески кредит од милијарду евра који стиже на наплату, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

„Милијарда евра кредита је много новца. Посебно када земља има годишњи БДП од четири милијарде“, пише угледни немачки лист о дужничкој клопци која се затвара око Црне Горе.

Званична Подгорица је пре неколико дана тражила помоћ Брисела како би отплатила кредит који је претходна власт 2014. године узела од Кине за деоницу аутопута. У Бриселу су саопштили да не финансирају кредите трећих држава, али да могу да понуде повољне кредите за друге деонице друма.

Аутопут од Бара до границе са Србијом требало би да има 177 километара. Према Међународном монетарном фонду, већ део од Подгорице до Колашина кошта милијарду евра, а остало би могло да буде још скупље.

Према писању франкфуртског листа, корона је урушила економију мале балканске државе које зависи од туризма. За ову годину Светска банка очекује три одсто раста, преноси Дојче веле.

Средином године долазе на наплату прве рате кредита кинеске Ексим банке са каматом од два одсто. „Изгледа да је у виду Црне Горе једна европска држава постала жртва кинеске дужничке дипломатије која настаје око Новог пута свиле“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг, а преноси Дојче веле.

„То није изненађење”, каже Себастијан Хорн, истраживач Института за светску привреду на Универзитету у немачком Килу.

„Аутопут који је финансирала и градила Кина од почетка је имао нереалну процену исплативости и премашивао је способност земље да се задужи“, додаје Хорн за ФАЗ.

Овај стручњак подсећа да је низ земаља претходних месеци потражио финансијску подршку у међународним организацијама због дугова према Кини. Међу њима су Еквадор, Кенија, Етиопија и Пакистан.

Марио Холцнер, шеф бечког труста мозгова WIIW који се бави источном Европом, подсећа да је Кина као залог резервисала себи црногорско земљиште, уколико кредит не буде враћен.

„Европска унија наравно има могућност да дугорочно веже Црну Гору за себе уколико финансијски подржи земљу“, преноси ФАЗ Холцнерове речи.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар