Аустралија одустала од циља да вакцинише 26 милиона људи

Аустралија првобитно планирала да целокупно становништво вакцинише до краја октобра

Аустралијски премијер Скот Морисон (Фото: EPA-EFE/JOEL CARRETT)

Аустралија је одустала од циља вакцинације готово целокупне популације од 26 милиона људи до краја године, након савета људима млађим од 50 година да се вакцинишу „Фајзеровом” вакцином уместо „Астра Зенекином”.

Аустралија, која се највише ослањала на „Астра Зенекину” вакцину, не планира да постави нове циљеве у вези са окончањем свог програма вакцинације, написао је аустралијски премијер Скот Морисон у својој објави на Фејсбуку, преноси Танјуг.

„Иако бисмо желели да дозе буду дате пре краја године, није могуће поставити циљеве с обзиром на бројне неизвесности”, рекао је Морисон, а преноси агенција Ројтерс.

Аустралијске власти промениле су у четвртак препоруку везано за Фајзерове вакцине, препоручивши је млађима од 50 година, након што су европски регулатори поновили да постоји могућа веза између „Астра Зенекине” вакцине и извештаја о ретким случајевима појаве крвних угрушака.

Аустралија, која се прошле недеље „утркивала” да удвостручи поруџбину „Фајзерових” вакцина, првобитно је планирала да целокупно становништво вакцинише до краја октобра.

Главни здравствени службеник, професор Пол Кели, изјавио је да ће Аустралија до краја године добити 40 милиона доза „Фајзерове” вакцине, што је довољно за вакцинацију свих одраслих Аустралијанаца.

Премијер Морисон је рекао да је до сада дато око 1,16 милиона доза вакцина против ковида-19, напомињући да је аустралијски програм вакцинације у складу са програмима других земаља, попут Немачке и Француске, али и да је испред Канаде и Јапана.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Australia

  Sydney
  Melbourne
  Canberra
  Australia

  Southern Cross
  Above us
  Sun, sand, paradise
  Australia

  Kangaroo
  Didgeridoo
  Uluru
  Australia

  Dreaming – the last chance
  The last wave
  Clearance
  Australia

  Momcilo

Оставите коментар