Владика славонски Јован после вакцинације: Ко не верује у корону, нека оде до болнице

Те вакцине сигурно да имају својих великих проблема и недостатака, по природи ствари, јер су брзо развијане, али ми немамо избора, рекао епископ пакрачко-славонски

Владика пакрачко-славонски Јован (Фото: Снимак екрана)

Епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк у светлу скорашњих збивања говорио је о ставу цркве према вакцинацији. Владика је прокоментарисао како гледа на онај део свештенства који позива људе да се не вакцинишу.

„Постоји само оно што се зове обичан здрав људски разум. Наиме, да нема вакцинисања, да нема вакцине, ми бисмо данас имали туберкулозу, имали бисмо мале и велике богиње, имали бисмо читав низ болести од којих се умирало горе него што се умире данас од рака. Да подсетим да је туберкулоза била једна од највећих пошасти на свету. И данас ако погледамо, чим се опустимо, чим ослаби вакцина, чим ми физички ослабимо, туберкулоза се враћа, значи све те болести су присутне“, рекао је владика Јован.

За тв програм „Јутро на Првој“ истакао је да све што ове болести држи далеко од нас јесте управо вакцина, оно што је медицина пронашла, и оно на чему смо јој захвални.

„Исто важи и за ову болест која је нама однела и патријарха и митрополита Амфилохија, и владику Атанасија, владику Милутина. То је болест, то је нова болест за коју свакако требало брзо наћи вакцину. Те вакцине сигурно да имају својих великих проблема и недостатака, по природи ствари, јер су брзо развијане, али ми немамо избора“, додао је Ћулибрк.

Владика је истакао и да се вакцинисао. Осврнуо се и на недавно одржани протест антиваксера.

„Здраворазумски људи не могу да разумеју ни то да се прича о томе да је земља равна. Има у 15. веку Никон Јерусалимац, српски монах који је дошао из Јерусалима, и који пише ћерки Цара Лазара. Каже ’неки глупи људи тврде да је земља равна попут плоче, или што је још глупље, да стоји на седам стубова, а још су стари Грци знали да је земља округла попут јајета и да виси у космосу‘. То је било 160 година пре него што је спаљен Ђордано Бруно због тога што је тврдио да је земља округла“, рекао је владика, преноси Спутњик.

Осврнуо се и на тренутну ситуацију у Хрватској.

„У Хрватској је ситуација врло сложена, јер је Хрватска земља која умногоме зависи од туризма, и она сигурно чини све како би омогућила да земља прихвати бар део туриста. То је у Хрватској први проблем и сада се најављује ових дана велики број вакцина који би требао да стигне из Европске уније. Тако да овде нема избора. Видели сте и сами да је један део људи дошао и у Београд да се вакцинише“, додаје он.

Истакао је да у Хрватској нема довољно вакцина.

„Јуче је најављен долазак довољног броја вакцина, око 100 хиљада седмично, али тек ћемо видети шта ће са тим да буде“, навео је владика.

За крај разговора, владика је свима који и годину и нешто дана након почетка пандемије, и поред пуних болница негирају постојање короне и пропагирају кршење мера, кратко поручио да оду у болницу и да се сами увере

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

 1. Молитва пред непомјаником

  Окенут Западу
  Молим се да Сунце
  Никад отуда
  Не изађе

  Загледан у јаму бездана
  Молим се да нам понор
  Никад Извор
  Не буде

  Окренут непомјанику
  Молим се
  Да нам не долази
  Ни кад га призивамо

  Момчило

  25
  1
 2. Овде није реч о оспоравању имунизације, вакинисања уопште,
  овде се ради о вакцинама које нису довољно испитане и проверене,
  за разлику од ранији вакцина.
  Ове вакцине су недовољно испитане и зато сваки појединац мора
  потписати, својом вољом, прихватити евентуалне последице по здравље
  и свој живот!
  За раније вакцине, које помиње Владика – за труберкулозу, мале богиње,
  велике богиње… – није био обавезан потпис пацијента!
  Ово добровољно потписиање примања вакцине, прихватање својом вољом,
  слободним избором, подсећа на “добровољни“ пристанак ПРИМАЊА
  АНТИХРИСТОВОГ ПЕЧАТА!
  А, шта пише на том – АНТИРИСТОВОМ ПЕЧАТУ /по Св. Нилу Мироточивом/ ?
  Пише: “Ти си мој? – пита Антихрист несретника који му приступа.
  Да, ја сам твој, и приступам без присиле, својом вољом!“
  Срећно свима који вакцину приме и срећно онима који је не приме!
  И вакцинисаи и невакциисаи се могу разболети од короне,
  као што је то раније биало код грипа!

  35
  1
 3. Парафразираћу археолога Срејовића у његовом есеју о Марку Краљевићу: када световне и духовне вође постану немоћне пред изазовима онда се народ у мислима окреће древном коњанику који ће доћи и дати му снагу да остане на правом путу.

  25
  1
 4. Ko ne veruje u rak, neka ode do bolnice. Ko ne veruje u leukemiju neka ode do bolnice…..i tako redom. Ali ko ne veruje u Boga, njemu nema pomoci!

  35
 5. Боље да је нешто изјавио о пописивању српских жртава и зашто се то не ради од када је он председник УО Музеја геноцида у Београду.

  31
  2
 6. Мој отац је тренутно у болници због упале плућа, али ја нећу примити вакцину

  21
 7. Сад видим да је ово „Јутрење на Првој“ било крчење пртине другом беседнику који је „позвао вернике да поштују епидемиолошке мере и да се не баве теоријама завере“.

  (Линк не дајем да не би после било (и) „Ти да ћутиш!“)

  10
 8. Владика Јован увек политички коректан!

 9. Пре 18. год. наговоре ме другари да се вакцинишемо против грипа.Платим вакцину 10. евра и још убод 500.дин и будем болестан 2. недеље .Додуше одболовао сам на ногама.Никад више вакцина,па шта Бог да.

Оставите коментар