Спутњик: Владимир Путин објаснио зашто се није вакцинисао пред камерама

Aко на таквом нивоу неко жели да тамо нешто фалсификује, да некога превари, то није тешко учинити, објаснио председник Русије

Владимир Путин (Фото: Михаил Климентьев)

Председник Русије Владимир Путин објаснио је зашто није следио пример неких светских лидера и није се вакцинисао против ковида 19 јавно, преноси Спутњик.

„Зар треба да се мајмунишемо? Да обавезно радимо оно што неко други негде ради? Не бих рекао“, рекао је Путин у интервјуу за телевизију „Русија 1“, одговарајући на питање зашто нема ниједног снимка његове вакцинације, док су многи лидери земаља током вакцинације „договарали готово фото и видео сесије“.

„Уосталом, ако на таквом нивоу неко жели да тамо нешто фалсификује, да некога превари, то није тешко учинити. Можете показати ову инјекцију, а заправо убризгати физиолошки раствор, или било шта друго – кефир, некакав сок од поморанџе… Шалим се, наравно, просто витамине. Али то није озбиљно, по мом мишљењу“, додао је председник Русије.

Руски лидер ове недеље се вакцинисао против вируса корона. За сада се не зна коју је од три руске вакцине примио.

Путин је за телевизију испричао да након вакцинације није имао температуру, али га је „сутрадан мало ломило“ и болело место убода.

„Првих 5 сати заиста ништа, а онда када сам некако подигао руку… Примио сам у леву руку – нисам осећао бол, не, само неку непријатност. Ако сада притиснем то место и даље помало осећам. И то су нежељени ефекти“, рекао је шеф државе.

Он је додао да је „за сваки случај ставио топломер на ноћни сточић када је легао да спава“, а када је ујутру устао и измерио температуру, она је била нормална.

Руски председник рекао је да намерно не говори којом се од три руске вакцине против ковида вакцинисао и да то зна само његов лекар.

„Једном од наше три вакцине. Замолио сам колеге да не говоре о томе, заправо, ни не говорим им, чак ни не знају. Зна само мој лекар који ми је дао ову вакцину“, објаснио је Путин наводи Спутњик.

Руски лидер је истакао да су све три руске вакцине на нивоу најбољих светских модела и тренутно су најбоље, као и да је „потребно да сваки човек донесе такву одлуку за себе, разговара са лекаром, специјалистом“.

У Русији су, како наводи Спутњик, регистроване три вакцине против вируса корона. Прву од њих, „Спутњик Ве” развио је Центар „Гамалеја” у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције на основи добро проучене платформе хуманих аденовируса. Другу вакцину, „ЕпиВакКорона”, направио је Државни научни центар за вирологију и биотехнологију „Вектор“ на основу пептидних антигена. Трећи препарат за превенцију ковида-19 је „КовиВек” са целим вирионом, који је израдио Савезни научни центар за истраживање и развој имунобиолошких препарата „Чумаков“ Руске академије наука.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар