Кремљ: Владимир Путин се вакцинисао далеко од камера

Портпарол Кремља Дмитриј Песков објавио да се председник вакцинисао, да се осећа добро и да за среду планира „пун радни дан”

Владимир Путин (Фото: Михаил Климентьев)

Председник Русије Владимир Путин осећа се добро после вакцине коју је примио 23. марта, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је казао да Путин није имао никакве нуспојаве после вакцинације, као и да не зна да ли се уздржавао од физичких напора.

Он је потврдио да су Путинове ћерке вакцинисане руском вакцином, али да не зна којом тачно.

Кремљ није саопштио ни којом руском вакцином се Путин вакцинисао.

(Данас, 26. 3. 2021)

Политика: Како је Путин разочарао медије

Одлука руског председника да не објави фотографије свог вакцинисања изазвала је сумњу, на шта је његов портпарол узвратио да ће „морати да им верују на реч”

Руски председник Владимир Путин је разочарао медијску индустрију, која је „као запета пушка” чекала да у уторак објави фото-вест дана. Сам Путин је дан раније најавио да ће се сутрадан вакцинисати, а поједини медији су већ по подне констатовали да се дан ближи измаку, а да вести о његовом вакцинисању нема.

А онда је његов портпарол Дмитриј Песков објавио да се председник вакцинисао, да се осећа добро и да за среду планира „пун радни дан”. То је учинио без присуства камера, а није хтео ни да открије коју од три руске одобрене вакцине је Путин примио. Званични Кремљ је саопштио да је председник Путин вакцинисањем „дао добар пример руским грађанима” и да ће другу дозу вакцине примити за око три недеље.

Веће разочарaње и сумње у Путина се скоро нису догодили. Вест да је он избегао да документује своју вакцинацију изазвала је велике сумње и у саму руску вакцину „спутњик В”, која се извози у многе државе широм света. Да ли је он то уопште урадио? Поготово што Путин раније није бежао од медијског маркетинга, па се чак фотографисао го до појаса на коњу. Зашто је сада обнаживање једне руке до рамена код њега изазвало толико подозрење, када су многи други државници и јавне личности пред камерама и фото-репортерима то учинили управо да би подстакли вакцинацију становништва?

Сумње су додатно подгрејане јер је Путин током викенда урадио цео фото-сешн у сибирској тајги. Додуше, био је добро утопљен, а дозволио је да се објави десетак фотографија на којима се види како опуштено ћаска с министром одбране Сергејом Шојгуом, пије чај, гази снег или вози теренско возило. Ако већ не бежи од фото-апарата, зашто онда немамо фотографију вакцинисања? И како ћемо знати да се заиста вакцинисао? Управо то су Пескова питали новинари у Москви, а он им је одговорио да ће „морати да им верују на реч”.

Сергеј Шој­гу и Владимир Пу­тин у си­бир­ској тај­ги (Фото: Алексеј Дружинин/Спутњик)

Такође је рекао да неће открити коју вакцину је председник примио, како она не би била фаворизована при избору једне од три одобрене вакцине у Русији, коју грађани, у консултацији са својим лекарима, могу да одаберу. Притом, вакцинација је добровољна.

Новинарка Би-Би-Сија је навела да је Песков, у разговору за овај медиј, одбацио сугестију да би приказивање председника како се вакцинише помогло да се руски грађани који су скептични према вакцинисању одлуче за овај потез. Она је у свом чланку навела да је Путин групи руских уредника рекао да неће бити „мајмун који изводи перформанс” вакцинишући се пред телевизијским камерама.

На ранија питања да ли ће се вакцинисати, Путин (68) је одговорио да он прелази границу од 65 година, доба за које су у почетку постојали сертификати да је безбедна, и да ће сачекати док у клиничким испитивањима не буде одобрена вакцинација за његову животну доб. Током пандемије руски председник је највећи број састанака одржавао у онлајн формату, а медији тврде да су ретке особе које су се с њим виђале уживо морале да буду у изолацији пре сусрета.

Песков је подсетио да је сам Путин на састанку с главним уредницима рекао да је потребно да почетком јесени буде способан за неометане активности у контакту с људима, као и због септембарских избора за Државну думу.

Руска вакцина „спутњик В” је овог месеца постала друга најпопуларнија вакцина на свету. Током треће фазе клиничких испитивања показала је високу стопу ефикасности, имуногености и безбедности. Ове карактеристике су објављене и у угледном међународном медицинском часопису „Лансет”, у којем је констатовано да је њена ефикасност 91,6 одсто. Путин је у понедељак на састанку посвећеном ковиду 19 рекао да ниједна страна вакцина против вируса корона не показује тако висок степен заштите као руска. Подсетио је да је 55 земаља (са 1,4 милијарде становника) већ издало дозволе за њену употребу и да су потписани уговори са страним произвођачима за 700 милиона доза годишње. У светлу ових података Песков је рекао да „спутњику В” није потребна никаква додатна медијска промоција и да производња вакцине није на том степену да може да задовољи овакву потражњу. Због тога преносе технологију за производњу вакцина другим државама које то желе.

Ипак у Русији се првом дозом, једном од три вакцине (постоје још „епивак” и „ковивак”) вакцинисало само 6,3 милиона грађана, а како је сам Путин најавио, циљ је да се заштити 60 одсто одраслих становника како би се створио колективни имунитет. Независна агенција за истраживање јавног мњења „Левада”, која је због добијања иностраних инвестиција регистрована као „страни агент”, 1. марта је објавила да се више од половине анкетираних руских грађана (56 одсто) не плаши заразе овим вирусом и да се смањује број оних који су спремни да се вакцинишу. У децембру је 38 одсто испитаника било спремно, а 58 одсто не. У фебруару ове године 30 одсто испитаних је „за”, а 62 одсто није.

Биљана Митриновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар