АП: Александар Вучић осуо паљбу на резолуцију Европског парламента

Агенција указује да је у извештају Европског парламента примећено погоршање слободе медија у Србији и пораст застрашивања

Александар Вучић (Извор: N1/Танјуг/ Раде Прелић)

Председник Србије Александар Вучић осуо је паљбу на резолуцију Европског парламента, у коме се његова земља позива да се бори против корупције и организованог криминала и да ради на владавини права, ако жели да се придружи Европској унији, пише АП.

Како наводи америчка агенција, Вучић је користећи „крајње недипломатски језик“, рекао да је извештај „огољена лаж“, а да су европосланици „изгубљени у времену и простору“.

Када је упитан да ли извештај, усвојен у Европском парламенту, може да успори приступ Србије Европској унији притискањем земље да призна независност Косова, Вучић је „саркастично“ рекао да не може да спава од страха, наводи АП.

АП пише и да је Вучић цитирао делове извештаја о српском здравству и хвалио сопствено деловање у кризи због коронавируса и набавци вакцина, углавном из Кине, чиме је Србија постала једна од водећих земаља ЕУ по вакцинисанима према броју становника.

Иако званично тражи чланство у ЕУ, Србија под све аутократскијом Вучићевом влашћу гради све блискије везе са Кином и Русијом, наводи АП.

Агенција указује да је у извештају Европског парламента примећено погоршање слободе медија у Србији и пораст застрашивања и говора мржње према опозицији, независним интелектуалцима, невладиним организацијама и новинарима. Агенција цитира саопштење опозицоне Странке слободе и правде, која наводи да су Вучићеве речи против европских посланика на „граници говора мржње“, и да је сада свима потпуно јасно да њему никад није било стало до ЕУ.

АП подсећа да је пре него што је Вучићева „популистичка“ Српска напредна странка дошла на власт 2012. он био „ултранационалиста, који је такође био и министар информисања за време НАТО интервенције 1999. године“ када је, пише АП, „заустављено крваво сузбијање сепаратиста на Косову“.

Агенција АП такође подсећа да Србија и њени савезници Русија и Кина не признају проглашење независности Косова 2008. године, док га САД и већина западних земаља признају.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 26. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Vucicu provaljen si . Sada ti je sve kasno. Tvoji dragi prijatelji pustaju te niz vodu.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading