Данас: Црна Гора у незапамћеној политичкој кризи

Према наводима медија, Кривокапић је понудио лидерима некадашње коалиције „За будућност Црне Горе“ Милану Кнежевићу, Андрији Мандићу и Владимиру Јоковићу делимичну реконструкцију владе 

Здравко Кривокапић (Фото: EPA-EFE/ Борис Пејовић)

Црногорски премијер Здравко Кривокапић тврдио је средином марта да је реконструкција владе „апсолутно непотребна“ и да је „влада показала да може, да зна, да је способна, радна и посвећена свим грађанима Црне Горе. Шта треба више?“.

Током викенда је, како је сам саопштио, „сео и разговарао“ са лидерима Демократског фронта (ДФ) и Социјалистичком народном партијом (СНП) о реконструкцији владе „у границама које су прихватљиве, природне и које могу да утичу на то да Влада буде ефикаснија, да доноси брже одлуке, у сарадњи с парламентом“.

Према наводима медија, Кривокапић је понудио лидерима некадашње коалиције „За будућност Црне Горе“ Милану Кнежевићу, Андрији Мандићу и Владимиру Јоковићу делимичну реконструкцију владе по којој би број потпредседника био повећан за још три.

Кнежевић је то одбио под образложењем да суштина није у персоналним решењима и да је премијеру рекао да у тој влади треба да се нађу људи из ДФ-а, СНП-а и свих странака које чине већину, сразмерно њиховој снази и броју мандата.

Лидер ДФ Небојша Медојевић и јуче је поновио да неће гласати ни за један закон, па ни за буџет за ову годину, све док се не усвоје тужилачки закони у форми у којој су предложени.

У ДФ-у, како истичу, не признају ни то што је Венецијанска комисија недавно донела негативно мишљење на предложене измене тужилачких закона које им је упутио министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић.

„Политичке одлуке треба доносити на транспарентан начин и кроз јавну дебату, уз укључивање кључних актера и експерата. Правне реформе не треба усвајати у журби и у одсуству истинских хитних разлога“, стоји у мишљењу Венецијанске комисије.

А на захтев ДФ да се укине Специјално државно тужилаштво (СДТ) и формира ново тело недавно је из Брисела стигла јасна порука „да Црној Гори треба наставак реформи, не назадовање. Црна Гора има институције које треба да унапређују свој рад, дакле, не требају јој нова тела, већ јасан напредак у области владавине права“.

Премијер се, упућују подгорички медији, налази између захтева ДФ-а и става Брисела, па је у покушају да реши политичку кризу и избегне пад владе, прихватио и да она буде реконструисана.

„О реконструкцији Владе се прича већ неко вријеме, а за очекивати је било да се то почне ефектуирати након локалних избора у Никшићу, имајући у виду да су ти избори као први послије парламентарних, на којима је послије неколико деценија ДПС изгубио власт, многима били важан индикатор даљег позиционирања. Премијер Кривокапић овим фактички пристаје на оно што је одавно тражено од стране ДФ-а, при чему нема сумње да такве накнадне промјене и више коштају оне који су им се опирали раније“, оцењује за Данас Далиборка Уљаревић, извршна директорка Центра за грађанско образовање из Подгорице.

У случају реконструкције, Уљаревић истиче да краткорочно „вјероватно добија Кривокапић јер кроз такву реконструкцију може обезбиједити подршку за неке законске текстове који су Влади важни, попут Закона о буџету“.

Дугорочно се, каже, значајно мењају односи снага у Влади и то не у његову корист.

Иако је након састанка током викенда истакнуто да ће Влада трајати четири године и да су за то „заинтересовани“, Уљаревић не верује да и у једном случају ова Влада може потрајати пун мандат.

„Црна Гора се суочава са незапамћеном здравственом и економском кризом и тешко би било и стабилнијим Владама, са већом подршком не само у Скупштини него и у систему јавне управе, да у тим оквирима одржи пун мандат. Ситуација је додатно отежавајућа за ову Владу која у најбољем случају има танку подршку у Скупштини и бројне отпоре у систему јавне администрације, а и недовољно познавање суштине процеса европских интеграција“, закључује наша саговорница.

„Чињеница је да имамо парламентарну кризу, првенствено због условљавања ДФ-а да ће гласати за предлоге Владе па и буџет за 2021. само ако ‘тужилачки закони’ буду усвојени у изворној форми“, оцењује за Данас Борис Марић, извршни директор Центра за грађанске слободе из Подгорице.

Додаје да је „премијер Кривокапић кроз полуформалну коалицију са Демократама консолидовао своју политичку позицију, али се одлучио да покрене преговоре, како их он види, о проширењу Владе, уводећи додатна потпредсједничка мјеста, али остаје непознаница да ли и нове ресоре“.

ДФ би вероватно, сматра наш саговорник, био задовољан том интервенцијом иако и даље у јавности инсистира на комплетном пакету својих захтева, „што држим да је снажење преговарачке позиције“.

Демократе ће, са друге стране, указује Марић, дати логистику јачању позиције Кривокапића као премијера.

„Проблем са заузимањем става према могућој реконструкцији Владе имаће УРА, јер би било која интервенција која подразумијева политичаре скупштинске већине у Влади, била ревизија постојећег коалиционог договора и инсистирања УРА на концепту неке врсте експертске Владе“.

„Ионако на јаком удару, како себе зову ‘патриотских’ снага“, закључује Марић, „УРА ће бити принуђена да тврдо брани своје програмске принципе. Ако не буде више међусобног разумијевања међу чиниоцима већине, реконструкција Владе може прерасти у још већу политичку кризу“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар