Емир Кустурица: Костићево повлачење са Косова „са елементима достојанства“

Да ли је реченица о повлачењу са Косова само пуки медицински израз којим се описује еутаназија као идеја о рјешењу предсједника САНУ за Косово и Метохију?

Емир Кустурица (Фото: М. Цветковић)

Није Владимир Костић једини јавни радник који се ових дана правда упадајући у парадоксалне ситуације из којих не зна да се извуче. Наиме, оно што он говори данас нема никакве везе са стварима које је о Космету изговарао раније. Дакле, доктор се правда како данас не би потписао ништа око Косова, што је свакако боља ствар од оне реченице која је запала за око сваком ко је увјерен да су Косово и Метохија у Србији. Он је, наиме, рекао да се са Косова треба повући са „елементима достојанства јер оно де факто и де јуре није у нашим рукама”. Онда је, послије неколико година, у једној телевизијској емисији споменуо моје презиме и рекао да сам у својој подршци литијама у Црној Гори и тексту написаном тим поводом, озарен силином тог покрета, на крају, споменуо како се надам да предсједнику САНУ неће више пасти на ум та реченица. Тамо је достојанственим гласом додао да сам му тако нацртао мету на леђима, што није била моја намјера.

Новост у најновијој фази Костићевог односа према Космету је коришћење језика који ону стварну реченицу враћа у први план, али и академика поставља у, како се то данас каже, контекст струке. До стварне истине се долази заобилазним путем. Тако сам ја пратећи судбину једног човјека из Аустралије, који је наумио да са породицом отпутује у Швајцарску и тамо добровољно конча живот, пронашао сличност између његове одлуке и језика нашег предсједника САНУ. Болница у којој обављају те сцене асистираног самоубиства зове се „Дигнитас”, али оно што је најзанимљивије тај поступак је у „реклами” самоубиства које кошта 4.000 евра обиљежен као, „повлачење са елементима достојанства”, па никако не могу да се отмем дојму сличности у изразу нашег предсједника САНУ и болнице за асистирана самоубиства.

Посљедње и немуште јавне наступе предсједника САНУ би требало вратити на његов ранији дискурс. Не због тога што је мене намјерио да намагарчи приликом пријема у САНУ него што је доктор предложио да се над Косовом изведе еутаназија. На Швајцарском сајту „Дигнитаса”, свима који желе асистирано самоубиство тако се обезбјеђује одлазак „са елементима достојанства”, дакле, онда када човјек не жели да више живи ни де факто ни де јуре. Да ли је оригинална реченица о повлачењу са Косова била заправо његова подсвјесна жеља да се психолошки ратосиља кољевке или само пуки медицински израз којим се описује еутаназија као идеја о рјешењу предсједника САНУ за Косово и Метохију?

Увјерен сам да би послије одговора на ово питање ствар била јаснија, а можда у богатој филмској индустрији Србије неко сними филм под насловом „Повлачење са елементима достојанства”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 25. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

 1. „Да ли је оригинална реченица о повлачењу са Косова била заправо његова подсвјесна жеља да се психолошки ратосиља кољевке или само пуки медицински израз којим се описује еутаназија као идеја о рјешењу предсједника САНУ за Косово и Метохију?“

  Ne radi se o podsvesnoj želji nego o svesnoj i žudećoj želji.
  Imenovani antisrbin se očito već davno ratosiljao Kosova, on sada sa svojom izjavom pokušava da i nas, Srpski narod, ratosilja kolevke ako je moguće.
  Bilo da se radi o svesnoj ili podsvesnoj želji da se ratosilja ili čak ako se radi i o eutanaziji sve te aktivnosti su u Srbiji, koliko mi je poznato, nezakonite te bi navedeni antisrbin morao da krivično odgovara. Pitanje je samo da li je pravni sistem u Srbiji nezavisan i da li uopšte radi.

  P.S.
  Država i narod koji tolerišu da otvoreni neprijatelji poput navedenog antisrbina zauzimaju tako visoke i važne politicke, ekonomske, naučne ili druge društvene funkcije, ne može niti treba da se nada napretku i boljoj budućnosti. Jer sve što milioni patriota podignu teškim i ustrajnim radom, nekolicina neprijatelja, koji zauzimaju funkcije poput navedenog antisrbina, u stanju su da sve to sruše.

  16

Оставите коментар