Југослав Кипријановић: У Нетфликсовој серији главни лик Србин – хомосексуалац

Главног хомосексуалног, при том криминалног лика из Србије, у серији Money Heist глуми заиста Србин, Дарко Перић

У августу 2019. Нетфликс је објавио да је трећи део серије Money Heist стримован на 34 милиона налога у првој недељи објављивања, од чега је 24 милиона одгледало серију у овој сезони, чиме је то једна од најгледанијих серија на Нетфликсу свих времена, без обзира на језик. Процењује се да је Нетфликс средином 2019. имао 148 милиона претплатника широм света. У октобру 2019. Нетфликс је Money Heist уврстио у трећу најгледанију ТВ серију у протеклих дванаест месеци и прогласио је за најгледанију серију на неколико европских тржишта у 2019. години, укључујући Француску, Шпанију и Италију. Твитер је емисију рангирао на четврто место у „Топ ТВ емисијама широм света“ 2019.

Главни лик ове серије, према писању портала за обожаваоце ове серије је Мирко Драгић, који се појављује и под псеудонимом Хелсинки. Рођен је у Србији. Био је војник у ратовима у бившој СФРЈ, заједно са својим кумом Ослом. Кажу, у Србији има породицу којој шаље новац кад може.

У Хелсиникија је несрећно заљубљена Најроби, која би да с њим оснује породицу. Међутим Хелсинки ступа у интимне односе са Палермом, мада Палермо прави дистанцу и оставља Хелсинкија да буде несрећно заљубљен у њега, због такође несрећног хомосексуалног односа са ликом који носи псеудоним Берлин. Колико је ово битно види се и на сајтовима који прате хомосексуалне ликове у филмовима и серијама. Мирко Драгић је свакако код њих оцењен позитивно.

И тако би карактерни део ове приче могао да се подведе под фикцију сценаристе, који прати савремене трендове, а слободно се може рећи и захтеве, светске филмске индустрије, да неки од главних ликова буду истополне сексуалне оријентације. При том, Срби, као народ традиционалан, у земљи Србији у којој се 85% становништва на попису из 2011. изјаснило као православно, имају пуно право да се љуте што је баш Србин изабран за такву улогу.

Ипак, да од горег може грђе и да не постоји дно у друштвеним релацијама, потврђује чињеница да главног хомосексуалног, при том криминалног лика из Србије, глуми заиста Србин, Дарко Перић.

Дарко Перић (Фото: Tamara Arranz)

Ево кратког дела из интервјуа који де дао за дневни лист Политика, у којем су, очигледно с намером, прећутани ови хомосексуални детаљи лика из серије.

Ваш лик је прво био замишљен као Чечен. Како је дошло до вашег ангажовања за лик Хелсинкија какав је у серији?

– Одрадио сам кастинг на препоруку неких мојих пријатеља редитеља, а уједно сам снимио и једну епизодну улогу с истом продуцентском кућом две-три године пре серије. Без кастинга, без аудиције не би било ничега. А то како је од Чечена постао Србин, то јест како су обојица (и Хелсинки и Осло прим. аут.) постали Срби… То је био мој захтев зато што сам сувише млад да бих био у рату у Чеченији.”

Увек ме изненади степен самопорицања. Лично, као Србина, овако нешто ме вређа, али сам 100% сигуран да Бранкица Јанковић неће реаговати да заштити дискриминисану већину грађана Србије од стране продукције и платформе Нетфликс. Ако је Перић мислио да се овако ради PR за своју земљу и народ, грдно се прешао. Боље би било да нас више овако не заступа у својим улогама. Начин на који желимо да будемо заступљени је онако како нас заступа Новак Ђоковић или Наташа Дракулић са „Даром из Јасеновца”.

Својевремено смо покренули вишејезичну петицију Реци НЕ Нетфликсу због отворене сексуализације малолетника. Очигледно да све ово није довољно и да је последња одбрана – добра комуникација деце и родитеља у кући.

Реците НЕ Нетфликсу: нема ничег „слатког” у дечјој порнографији

Зато скрећемо пажњу, нарочито родитељима који су својој деци дозволили да несметано гледају филмове и серије на Нетфликсу, да обрате пажњу шта им деца гледају. Док још није касно…

Опрема: Стање ствари

(iFam News – Србија, 3. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар