Европска комисија: Дигитални зелени сертификати привремени и без дискриминације

Дигитални зелени сертификат биће доказ да је особа вакцинисана против ковида-19 или добила негативан резултат теста или се опоравила од ковида-19 и има антитела

Фото: Твитер

Европска комисија предложила је данас стварање дигиталних зелених сертификата, како би се олакшало слободно кретање унутар ЕУ током пандемије ковида-19.

Дигитални зелени сертификат биће доказ да је особа вакцинисана против ковида-19 или добила негативан резултат теста или се опоравила од ковида-19 и има антитела.

У ЕК кажу да њихов предлог сертификата прихвата потврде о вакцинацији вакцинама које су добиле одобрење за промет широм ЕУ, али да државе чланице могу одлучити да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији, преноси Танјуг.

Сертификати ће бити доступан за све грађане ЕУ, признати у свим земљама ЕУ, биће бесплатни и издаваће се у дигиталном или папирном формату.

„Намера нам је да овим сертификатима помогнемо земљама чланицама да врате слободно кретање на безбедан, одговоран и кредибилан начин”, поручила је председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен (Фото: Бета/АП)

Сертификати ће садржати ограничени скуп информација као што су име, датум рођења, датум издавања, релевантне информације о вакцини (тесту), опоравку и јединствени идентификатор потврда.

Дигитални зелени сертификат ће важити у свим државама чланицама ЕУ, у Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој и Швајцарској, и биће давани за грађане ЕУ и чланове њихових породица без обзира на националност, као и за носиоце боравишних дозвола у ЕУ.

У Комисији наводе да ће систем дигиталних зелених сертификата бити „привремена мера”, која ће бити суспендована чим СЗО прогласи прекид пандемије ковида-19.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Обележавање говеда

  Кампања обележавања и регистрације говеда започета је 2003.године у оквиру пројекта финансираног од стране Европске агенције за реконструкцију.

  Од почетка кампање обележавања и регистрације говеда па до данас, постигнути су следећи резултати:

  више од 3.200.000 обележених говеда

  више од 300.000 регистрованих газдинстава на којима се држе и чувају говеда

  успостављање система контроле праћења кретања говеда

  праћење података о спровођењу мера здравствене заштите животиња код говеда

  У априлу 2008. године у Управи за ветерину, започет је пројекат финансиран од стране Европске уније “Техничка подршка систему обележавања и регистрације животиња у Републици Србији ”, који је успешно завршен у априлу 2010. године.

  Систем обележавања и регистрације говеда у потпуности усклађен са захтевима Европске уније:

  Нови Правилник о начину обележавања говеда и вођења евиденције о обележеним говедима

  Унапређење Централне базе података

  Инспекцијска контрола обележавања и регистрације говеда на основу анализе ризика

  Приручници за ветеринарске станице

  Приручници за власнике/држаоце говеда

  Инструкције за ветеринарску инспекцију – инспекцијска контрола обележавања и регистрације говеда

  Подизање свести о важности постојања система обележавања и следљивости животиња

  Oвде (https://www.vet.minpolj.gov.rs/images/ir/osnovni_vodic.pdf) можете преузети флајер у ПДФ формату.

  (https://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/obelezavanje-goveda)

 2. А СЗО неће никада прогласити крај пандемије јер би то значило да се одриче сопствене глобалне контроле и експлоатације. Дискриминација, условљавање и ограничавање по питању личних права и на основу личних својства и психофизичког интегритета је недопустива антицивилизацијска нацистичка мера без обзира на време и дужину трајања и зато мора бити санкционисана као злочин против човечности који узгред не застарева. Вакцинисање и условљавање људи вакцинама које још увек нису добиле дозволу за промет (тј. за било какву размену са крајњим корисницима) већ само дозволу за коришћење (а што значи експерименталну фазу и употребу на животињама) и које нису завршиле све фазе испитивања такође спада у тешко кривично дело. Цео ковид пројекат представља тешко кривично дело.

Оставите коментар