Филип Лемуан: Тотално закључавање се није исплатило

Након годину дана анализирања и прикупљања података, све је мање аргумената који подржавају потпуно закључавање, наводи Филип Лемуан, докторанд филозофије на Универзитету Корнел

Париска улица током првог закључавања, 18. 4. 2020. (Фото: Франсоа Жуло/АФП)

Гувернер Тексаса Грег Абот објавио је недавно да његова савезна држава укида обавезу ношења маски и ограничавање рада предузећа. Иако су демократе и медицински званичници осудили овај потез, постоје подаци који показују да ефекти строгих мера нису вредне трошкова, пише за Волстрит журнал Филип Лемуан, докторанд филозофије на Универзитету Корнел.

Пре годину дана Лемуан је јавно заговарао тотално закључавање јер се то чинило разумним, с обзиром на то колико се у то време мало знало о вирусу корона и његовим последицама. Али закључавање је постало прва опција влада широм света, без обзира на трошкове.

Више од годину дана након почетка пандемије, вакцинација је у току у Европи и САД, а строга ограничења ипак и даље постоје са обе стране Атлантика. Немачка, Ирска, Велика Британија још увек су закључане, док Француска већ два месеца има полицијски час након 18 сати, за који француска влада каже да ће потрајати још најмање четири недеље. У многим америчким савезним државама ретко где се одржава редовна наставама у школама, преноси портал Индекс.

САД: Тексас укинуо обавезу ношења маски

У ово доба прошле године нисмо ни слутили како ће тешко бити контролисати вирус, истиче Лемуан. С обзиром на то како се брзо ширио, људи су оправдано претпоставили да ће већина становништва бити заражена за неколико недеља, осим ако некако не успоримо трансмисију. Пројекција тима Imperial College Covid-19 Response у Лондону предвиђала је да ће у року од неколико месеци умрети два милиона Американаца. Закључавање би прекинуло трансмисију вируса, а иако не би могло да спречи све инфекције, ипак би спречило да болнице буду преплављене. То би поравнало криву, наводи се у тексту.

Анализа 100 региона и држава: Нигде није било експоненцијалног раста пандемије

Од тада смо научили да се вирус никад не шири експоненцијално веома дуго, чак и без стриктних ограничења. Епидемија се увек повуче пре него што се постигне колективни имунитет. Као што је Лемуан закључио у извештају Центра за проучавање политике и идеологије, људи се плаше и мењају своје понашање како расте број хоспитализација и смртних случајева. То, пак, смањује пренос вируса.

Лемуан је анализирао податке из 100 региона и земаља. Нигде није било експоненцијалног раста пандемије све до досезања колективног имунитета, без обзира на то да ли је влада увела закључавање или друге строге мере. Људи су се с временом поново понашали опуштеније. Кад се то догоди, вирус почиње опет да се шири. Због тога свуда видимо обрнуту У-криву броја заражених и смртних случајева.

Шведска прва научила лекцију

Шведска је прва научила ову лекцију, али то су потврдиле и многе друге земља. У почетку је Шведска сматрана катастрофом код многих заговорника тоталног закључавања, да би на крају завршила са стопом смртности која се не разликује од остатке Европске уније. У САД су својевремено такву политику савезне државе Џорџије сматрали експериментом жртвовања људи. Али баш као и у случају Шведске, Џорџија данас има стопу смртности која је једнака остатку Америке.

Ресторан у Шведској (Фото: Андрес Виклунд/Ројтерс)

То не значи да ограничења нису ефикасна. Да је Шведска увела строже мере, вероватно би епидемија почела раније да се повлачи и инциденција би падала нешто брже. Али мере можда нису толико важне колико су људи претпостављали. Закључавање може да уништи привреду, али чини се да има минимално дејство на ширење ковида 19.

Све је мање аргумената који подржавају потпуно закључавање

Након годину дана анализирања и прикупљања података, све је мање аргумената који подржавају потпуно закључавање, наставља Лемуан у тексту. Нико не пориче да је лоше имати препуне болнице, али исто важи и за лишавање људи нормалног живота. Посебно то важи за децу која не могу да иду у школу или да се друже. Будући да нису сви вакцинисани, многи не би могли нормално да живе чак и без ограничења. Али прописи влада могу да погоршају ситуацију одузимањем слободе људима да се друже и зарађују за живот.

Закључавање због вируса корона на Западу представља најопсежнији напад на индивидуалну слободу након Другог светског рата, наглашава аутор текста. Ипак, ниједна влада није објавила анализу трошкова и користи како би оправдала политику тоталног затварања, иако се то од политичара често тражи при доношењу далеко мање значајних одлука. Ниједна влада још није објавила такав документ, можда зато што политичари знају шта ће показати, закључује Лемуан.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Samo hvala, sta drugo reci?

    3
    1

Оставите коментар