Словенија: После Астра Зенеке 26 учитеља развило нуспојаве

Због боловања 26 учитеља отказана настава у школи јер немају довољно особља за извођење наставе. Учитељи вакцинисани Астра Зенекином вакцином

Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

У основној школи „Михе Пинтарја Толеда“ у Велењу, у Словенији, велики број вакцинисаних учитеља осетио је теже последице због чега је данас отказана настава.

Због боловања 26 учитеља данас је отказана настава у школи јер немају довољно особља за извођење наставе. Учитељи су вакцинисани Астра Зенекином вакцином.

“Један од учитеља је рекао да му је реакција већ спласнула и да би могао доћи на посао данас, али остали се и даље осећају лоше”, рекао је јутрос директор школе Себастјан Куковец и додао да су учитељи углавном пријавили високу температуру (39 степени), вртоглавицу и главобољу.

Директор је, међутим, навео да ће већина запослених у школи наставити да се вакцинише.

Други случај

Како сазнаје словеначки сајт 24ур, у уторак су Астра Зенеком вакцинисани и запослени у Основној школи “Нотрањски одред” у Церкници. И тамо је наводно неколико учитеља имало реакцију након вакцинације па у среду и четвртак нису долазили на посао.

Астра Зенека вакцина (Фото: Ројтерс)

Синдикат запослених у васпитању и образовању позвао је званичнике да се “јавно и недвосмислено” изјасне о безбедности вакцине, након што су Данска, Норвешка, Италија и Исланд у четвртак “из опреза” обуставили употребу АстраЗенеке због сумњи да изазива згрушавање крви.

Словенија наставља с применом Астра Зенеке

Министар здравља Јанез Поклукар рекао је телевизији ПОП-ТВ да разуме сумњу учитеља и наставника, али да треба имати поверења у медицинску струку. “Нема никаквог разлога да се кампања вакцинације заустави”, рекао је Поклукар и додао да да серија вакцина Астра Зенеке која је у Аустрији била сумњива због нежељених последица није примењивана у Словенији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Nova,rs, 12. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар