Пошто су му у Русији успорили брзину рада, Твитеру пале акције

Акције друштвене мреже Твитер пале на америчкој берзи за више од два одсто након што је у Русији провајдерима наложено да делимично успоре рад мреже на територији земље

Фото: ЕПА/ЕФЕ

Руска служба у сфери комуникација, информационих технологија и медија (Роскомнадзор) донела је одлуку да од 10. марта успори брзину рада друштвене мреже „Твитер“ у Русији, саопштено је на сајту службе.

„У циљу заштите руских грађана и принуђивања интернет сервиса да поштује закон на територији Русије, од 10. марта 2021. године против Твитера су усвојене централизоване мере, конкретно, примарно успоравање брзине рада сервиса у складу са правилником. Успоравање ће бити реализовано на 100 одсто мобилних и 50 одсто стационарних уређаја“, наводи се у саопштењу руске службе.

Одлука је донета због тога што администрација друштвене мреже не блокира илегални садржај. Наиме, модератори Твитера још нису уклонили 3.168 објава које садрже позиве на самоубиство, дечју порнографију, као и информације о употреби наркотика. Истиче се да је „Роскомнадзор“ упутио више од 28.000 захтева о уклањању илегалних линкова и објава. „Роскомнадзор“ не искључује могућност блокирања друштвене мреже, уколико се ништа не промени.

Спутњик: Kако зауставити дигитални колонијализам

Парламент је подржао ову одлуку. Према речима члана Комитета за информациону политику Државне думе Русије Антона Горелкина, успоравање саобраћаја ће ударити на профит компаније јаче од „скромних руских казни“. Сенатор Александар Башкин сматра да ће упозорење „Роскомнадзора“ послужити као лекција и другим друштвеним мрежама.

Раније је „Роскомнадзор“ саопштио да Твитер од 2017. године није уклонио на хиљаде материјала са забрањеним информацијама, чиме злонамерно крши закон Русије. Према руском закону, због кршења процедуре за ограничавање приступа илегалним садржајима и неуклањања забрањених информација од стране власника интернет ресурса, правна лица могу бити кажњена са 800 хиљада до 8 милиона рубаља (од 8,9 хиљада до 89 хиљада евра). У случају поновног прекршаја, износ новчане казне повећава се до петине укупног годишњег прихода компаније.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 3. 2021)

Руси оборили акције Твитера

ЊУЈОРК Акције друштвене мреже Твитер пале су вечерас на америчкој берзи за више од два одсто након што је у Русији провајдерима наложено да делимично успоре рад мреже на територији земље, следи из података са трговања.

Према стању од 17.23 по средњоевропском времену, вредност акција Твитера на Њујоршкој берзи смањила се за 2,78 одсто, на 65,64 долара по акцији, пренео је Спутњик.

Revolver News: Суштина великих медијских кућа није профит већ утицај

Савезна служба за комуникације, информационе технологије и медије Русије (Роскомнадзор) донела је одлуку да од 10. марта успори брзину рада друштвене мреже Твитер у Русији на 100 одсто мобилних и 50 одсто стационарних уређаја због „злонамерног кршења захтева закона о уклањању садржаја забрањеног у Руској Федерацији”.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у вези са тим рекао да руске власти потпуно оправдано предузимају мере које обавезују стране сајтове да поштују руске законе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар