Кина уводи дигитални сертификат о вакцинацији

Кина није још најавила било какво ублажавање мере карантина за људе који долазе у земљу и који су вакцинисани против ковида-19

Израел већ издаје потврду о вакцинацији (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

ПЕКИНГ – Кина је увела дигитални сертификат о вакцинацији против ковида-19 за своје грађане који планирају прекогранична путовања, придружујући се тако другим земљама које издају сличне документе у покушају да поново отворе своје економије, преноси Ројтерс.

Одељење за конзуларне послове при Министарству спољних послова Кине објавило на својој веб страници да ће се у овом сертификату наћи детаљи информација о носиоцу вакцинације против ковида и његов резултат теста на корона вирус.

Министар иностраних послова Ванг Ји рекао је у недељу да је циљ сертификата постизање међусобне провере података који ће допринети безбедној интеракцији људи, а није још познато са којим земљама је Кина разговарала о могућем признавању њеног сертификата, преноси Танјуг.

Кина није још најавила било какво ублажавање мере карантина за људе који долазе у земљу и који су вакцинисани против ковида-19, а Кинеска национална здравствена комисија је саопштила у фебруару да постојећи карантински захтеви треба да остану на снази за људе који стижу у Кину, јер и вакцинисани људи и даље могу бити заражени вирусом.

Како се вакцинација глобално шири, више земаља и укључујући Бахреин, већ су увели сертификате за идентификовање вакцинисаних људи, а Европска унија је пристала да развија пасоше за вакцине под притиском јужних чланица које зависе од туризма, наводи Ројтерс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар