Адвокат Гаши спрема тужбу против Дика Мартија и Карле дел Понте због „лажних” доказа о трговини људским органима

Приштински адвокат Том Гаши рекао да је „лажни извештај Дика Мартија” завео и посланике косовског парламента, који су гласали за Специјални суд

Такозвана Жута кућа (Фото: Тужилаштво за ратне злочине)

ПРИШТИНА – Приштински адвокат Том Гаши најавио је да припрема цивилну тужбу против некадашњег известиоца Савета Европе Дика Мартија и бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте.

Тужбу ће, како објавио на Фејсбуку, поднети у својству адвоката и на основу овлашћења Мерсина Катуција из Албаније.

„У својству адвоката и по овлашћењу господина Мерсина Катуција, припрема се кривична пријава, као и грађанска парница против швајцарског сенатора Дика Мартија који је тајно дошао на посед и у кућу господина Катуција. Иако у кући породице Катуци нису пронађени докази о трговини људским органима, Марти је преварио и завео Савет Европе. Наводно су у његовој кући држали стотине цивила, Албанаца, Срба, Рома, илегално их мучили, убијали и узимали њихове органе за међународну трговину”, рекао је Гаши, а пренео је портал Косово онлајн.

Он је додао да је „лажни извештај Дика Мартија завео и посланике косовског парламента”, који су гласали за Специјални суд.

„Лажни извештај Дика Мартија завео је Савет Европе који је овластио америчког тужиоца Еулекса Клинта Вилијамсона да истражује ове наводе, а 82 посланика Косова су у августу 2015. године заведена извештајем Вилијамсона о потреби формирања Специјалног суда”, рекао је између осталог Гаши, преноси Танјуг.

Гаши је такође додао да ће Дел Понтеову тужити „јер је у својој књизи користила лажне податке о наводним злочинима ОВК, које је експлоатисао Дик Марти за његов лажни извештај”.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 9. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар