Дојче веле: Афера међу демохришћанима – посланици се богатили на маскама?

Афера долази пола године пред парламентарне изборе у Немачкој и могла би да пољуља предност коју анкете дају Демохришћанима

Георг Нислајн у Бундестагу (Фото: Кристог Хард Гајслер/Дојче веле)

Више посланика немачких Демохришћана осумњичено је да су згртали стотине хиљада евра да би лоцирали за набавку маски ове или оне фирме. Једном од њих је укинут имунитет. Та ствар је пикантна посебно у изборној години.

Афера долази пола године пред парламентарне изборе у Немачкој и могла би да пољуља предност коју анкете дају Демохришћанима. У петак се баварски савезни посланик Георг Нислајн повукао са функције заменика шефа посланичке групе и обзнанио да се на идућим изборима неће кандидовати.

Нислајн је под сумњом да је узео 660.000 евра од једне консултантске куће како би помогао да одређени произвођачи заштитних маски добију велике државне поруџбине. Прошле седмице је Државно тужилаштво у Минхену саопштило да постоји основана сумња на узимање мита. Спроведене су рације на тринаест локација у Немачкој и Лихтенштајну.

И други под сумњом

Према писању медија, Нислајн је за набавку маски једне фирме из близине Офенбаха лобирао у савезном и баварском министарству здравља, као и у савезном Министарству унутрашњих послова. Сва три министарства воде конзервативци.

Недељник Шпигл пише да је Нислајн о набавци маски директно причао са министром здравља Јенсом Шпаном. У Министарству су за тај лист рекли да су на почетку пандемије „бројни посланици“ указивали Министарству где се може набавити заштитна опрема. То је онда рађено по прописима, тврди се у одговору.

Претходно су посланици Бундестага једногласно укинули његов посланички имунитет. Узимање новца за опрему која служи борби против пандемије наилази на „потпуно неразумевање“ и „одлучно се осуђује“, саопштили су шефови посланичке групе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел и баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ). Те две странке на изборима увек чине коалицију.

Под сумњом је и посланик ЦДУ Никлас Лебел. Он је, према писању таблоида Билд, приходовао 250.000 евра, захтевајући 12 центи по маски од добављача из Кине, како би им обезбедио државну набавку. Шпигел пише да има сумњи и на друге демохришћанске посланике.

Незгодан тајминг

Корупционашка афера је упалила аларме у централи странке у Берлину. „Налазим да је дубоко недостојно да се парламентарци богате на набавци маски у најтежој кризи од Другог светског рата“, написао је генерални секретар ЦДУ Паул Цимјак на Твитеру.

У септембру су избори за Бундестаг, а последње анкете Демохришћанима дају око 33 одсто гласова и највеће шансе да предводе Владу и после одласка Ангеле Меркел у пензију. Већ идуће недеље (14. март) су избори у покрајинама Баден-Виртемберг и Порајње-Палатинат.

Како пише Зидојче цајтунг, пандемија је донела узлет ЦДУ, али што дуже трају ограничења у свакодневици, тако и подршка копни. Зато су садашње афере велика опасност по њих. „Али оптужбе не штете само ЦДУ и ЦСУ. Они читав парламент стављају на лош глас“, пише лист.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 6. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар