Батут: У Србији било смртних исхода после вакцинације, али ниједан услед примања вакцине

У вези са наводима чланова Кризног штаба да је било заражавања после прве дозе, из Батута навели да још нема детаљних података о томе колико је особа инфицирано након примања једне дозе вакцине 

Извор: НСПМ

Из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ истакли су за Телеграф.рс да је у Србији било смртних случајева после вакцинације, наводећи да се ниједан од њих није десио због вакцине.

  • С обзиром на то да је једна од приоритетних група за вакцинацију најстарија популација (старији од 75 година, посебно у домовима за старе) регистрован је и један број смртних исхода због других обољења или постојећих хроничних болести, али ниједан није настао услед примања вакцине. Слична су искуства стечена и у другим земљама Европе и света – навели су из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ за Телеграф.рс.

У вези са наводима чланова Кризног штаба да је било заражавања после прве дозе вакцине, навели су да још нема детаљних података о томе колико је особа инфицирано након примања једне дозе вакцине нити о којим вакцинама се ради.

Дали су коментар и на случај Врањанца који је примио прву дозу Фајзерове вакцине, па другу дозу кинеског произвођача „Синофарм“, наводећи да таква ситуација није препоручена, али да су стручњаци заузели став да не може довести до нежељених ефеката.

Врањанац Слађан Антић тврди да је грешком примио различите вакцине

  • Дешавало се у појединачним случајевима да су особе вакцинисане једном врстом вакцине као првом дозом, а у другој дози примиле другу врсту вакцине. С обзиром на то да оваква ситуација није препоручена, као и да не постоје публиковани радови на ову тему, затражили смо мишљење наших компетентних ауторитета у области имунологије и вакцинологије који су консензусом заузели став да ова ситуација не може да доведе до нежељених ефеката код самих грађана, као и да ће особе стварати заштиту као и да су вакцинисане истом врстом вакцине, те да није потребно давати додатне дозе вакцине било које врсте – стоји у одговору „Батута“.

У вези са сличностима и разликама четири доступне вакцине у Србији, о брзини стварања антитела и њиховој количини, навели су да се сличности и разлике могу представити тек кад буде спроведена сероепидемиолошка студија.

У вези са нежељеним ефектима вакцине, у писаном одговору „Батута“ стоји да Институт учествује у систему надзора, али да тренутно немају доступне податке.

  • Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” учествује у систему надзора, али за достављање података би нам требало више времена да урадимо анализу – стоји у одговору.

Опрема: Стање ствари

(Телеграф/НСПМ, 3. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар