Ентони Блинкен: Вашингтон обећава да више неће рушити режиме у иностранству

Демократију нећемо наметати кроз скупе војне операције нити силом обарати ауторитарне режиме, рекао амерички државни секретар

Ентони Блинкен (Фото: Стефани де Сукутин/АФП)

Вашингтон више неће рушити режиме и наметати демократију силом, пошто то не доноси резултате, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

У телевизијском обраћању Американцима, Блинкен је нагласио да садашње америчко руководство неће престати да подржава демократију.

„Нећемо је наметати кроз скупе војне операције нити силом обарати ауторитарне режиме. Пробали смо у прошлости такву тактику и, колико год да смо имали добре намере, то није дало резултате“, рекао је државни секретар.

По његовим речима, Вашингтон ће „то чинити другачије“ – сопственим примером и подстицањем на реформе и демократију.

Раније је амерички председник Џо Бајден, на Минхенској конференцији о безбедности, изјавио да се Америка враћа на међународну арену. Најважнија тачка његове спољне политике ће бити сарадња са ЕУ. По његовим речима САД и њихови партнери треба да штите демократију и покажу да она није реликт прошлости.

(Спутњик, 3. 3. 2021)

Алексеј Пушков: Ако Американци одустану од рушења режима по свету, а чиме ће се онда уопште бавити?

Руски сенатор – спољнополитички експерт Алексеј Пушков – изјавио је да не верује у искреност намере Сједињених Држава да више неће силом наметати демократију по свету.

Алексеј Пушков (Фото: Владимир Трефилов/Спутњик)

Реагујући на ту тврдњу америчког државног секретара Ентонија Блинкена, указао је:

„Нова америчка администрација неће се бавити променом режима у иностранству? А чиме ће се онда уопште бавити? Ако Блинкен говори истину, зашто САД настављају да убацују нове десетине бораца Исламске државе из Ирака у Сирију?“

Пушков је додао да америчке власти – ако крећу у напуштање политике „смене режима“ – треба да зауставе војну обуку милитаната у својој бази у Ал-Танфу на истоку Сирије, да затворе ту базу и повуку сву америчку војску из те арапске земље:

„Нешто ми говори да Американци ништа од тога неће учинити. А ако не учине, онда нема ништа од одустајања од политике рушења (туђих) режима. Празна је то прича“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 3. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар