Анкета у Русији: Скоро двије трећине сматра да је корона биолошко оружје и неће се вакцинисати

Скоро двије трећине Руса (64 одсто) сматра да је корона биолошко оружје које је направио човјек, док скоро четвртина (23 одсто) мисли да је вирус природан

Девојка добровољац прима вакцину у институту у Москви (Фото: Јури Кочетков/ЕПА)

(Њемачке пословне вијести/DWN, 3. 3. 2021)

Репрезентативна анкета Института за истраживање јавног мњења Левада центар спроведена у Русији крајем фебруара дала је занимљиве резултате.

Скоро двије трећине Руса (64 одсто) сматра да је корона биолошко оружје које је направио човјек, док скоро четвртина (23 одсто) мисли да је вирус природан.

Више од половине Руса (56  одсто) изјаснило се да их није страх заражавања короном, док се 43 одсто боји заразе.

Упитани да ли би се вакцинисали руском вакцином Спутњик В, 30 одсто (односно 34, узму ли се у обзир већ вакцинисани) се изјаснило за, док је 62 одсто учесника рекло да се неће вакцинисати.

Од оних који су рекли да се неће вакцинисати, 37 одсто је изјавило да се прибојава могућих пратећих дејстава, 30 одсто је мишљења да су потребна додатна испитивања да би се доказала безбједност цјепива, док је 33 одсто навело различите разлоге, попут начелног противљења вакцинацији (10 одсто).

Анкета је спроведена између 18. и 24. фебруара на узорку од 1.601 човјека старијег од 17 година, с вјероватноћом грешке између 1,5 и 3,4 одсто.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Од 100% „анкетирних“ (са којима сам уопште дошао до разговора на ову тему) само један је поменуо прскање. Остали су се или одобрили или сами поменули термин „бојни отров“, они који су служили војни рок неколико пута поменули су гас-маске. Мали део, куртоазије ради, у разговору је користио термине „шта год то било“ или у „или“ остављао неку врсту реторичке резерве. Репрезентативност моје анкете огледа се у томе што се ови људи или уопште не знају или се нису видели/били у контакту/ барем годину дана. Закључак моје анкете не односи се на било какав вирус већ људе: ко преживљава окупацију у разним видовима нема велику потребу да о томе пуно прича. Ту је углавном све јасно.

Оставите коментар