Večernji list: Saveznici 1947. znali gdje se krije Ante Pavelić, ali ga nisu htjeli uhititi (2014)

Pukovnik G. F. Blunda u izvješću opisuje jalove planove saveznika

Foto: Miroslav Santek/PIXELL

Ni Amerikanci ni Britanci nisu željeli uhititi Antu Pavelića 1947. u Italiji. Iako su znali detalje o njegovu boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazi te su, oklijevajući, ali ipak, osmislili i plan za uhićenje poglavnika NDH, obje su države odugovlačile ne pokazujući znatnije zanimanje. Štoviše, Britanci su Pavelića imali u rukama tijekom racije u Genovi, ali su ga pustili.

Prešutni sporazum

To otkrivaju dokumenti američke obavještajne agencije CIA-e s kojih je skinuta oznaka tajnosti. Iz izvještaja koje je pukovnik G. F. Blunda iz Zapovjedništva za Mediteran 8. studenoga 1947. uputio brigadiru Carlu F. Frietzschu, zamjeniku ravnatelja obavještajnog stožera Europe, iščitava se američko oklijevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost britanskom nespremnošću za suradnju. Već tada je postalo jasno da je prešutni sporazum obiju saveznica da se Pavelića ostavi na miru.

„U Rimu sam se 11. kolovoza sastao s Bendallom iz Britanskog veleposlanstva te s američkim veleposlanikom, kojega sam obavijestio da je, prema provjerenim informacijama, Pavelić u Vatikanu“, prisjetio se pukovnik Blunda.

Dinamika na sastancima jasno je otkrila da, iako je postojao konsenzus vrha britanske i američke vojske da se Pavelić uhiti, zadrške je bilo s obje strane. Britanci su pokušali nagovoriti Amerikance da uhićenje obave sami.

„Bendall i njihov obavještajac Verschoyle (vjerojatno nije pravo ime) pokušali su me izmanipulirati i uvjeriti da je najbolje da mi, Amerikanci, sami uhvatimo Pavelića. Takav plan nama nije u korist budući da za naše obavještajne agencije radi velik broj Hrvata. Većina ih je lojalna Pavelićevu antikomunističkom djelovanju te katoličkom fanatizmu“, piše Blunda.

Foto: Večernji list

Skovali su plan koji je, piše Blunda, glasio: „Američki i britanski časnik čekat će poziv iz britanskog veleposlanstva. Verschoyle će javiti čim Pavelić napusti Vatikan. On će srediti da Pavelića formalno uhiti talijanska policija, dok će britanski i američki časnici bili nazočni. Čim ga uhite, Talijane će obavijestiti da je riječ o ‘traženom ratnom zločincu’. Verschoyle će osmisliti način kako će ‘izvući’ Pavelića iz Vatikana.“

Poziv nije stigao

„Do danas nismo primili poziv iz Britanskog veleposlanstva. Kažu da ne mogu natjerati Pavelića da napusti Vatikan. Prema našim informacijama, Pavelića štiti Vatikan. Britanci su ga pustili da pobjegne za racije među kvislinzima u Genovi koji su pokušali pobjeći u Južnu Ameriku. Obitelj Ante Pavelića najvjerojatnije živi u Firenci. Naš agent iz Vatikana William L. W. Gowen kaže da je Pavelić nedavno bio na operaciji.

Verschoyle kaže da je Pavelić posljednji put viđen na području Vatikana u srpnju. Kratko je ošišan, ima mladež na lijevom obrazu i odjeven je u redovničke halje. Potom je viđen kako šeta Rimom u pratnji tjelesnog čuvara. Kad sam razgovarao s Verschoyleom, kazao mi je da točno zna broj sobe u kojoj je Pavelić.“

Izvještaj završava:

„Teško da će se po ovom pitanju išta napraviti do našeg povlačenja iz Italije. Izvještaj vam šaljem kao informaciju te ga možete priložiti u spis o Vatikanu kao skrovištu ratnih zločinaca. Britanci ga ne smiju vidjeti.“

(Večernji list, 24, 4. 2014)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

Оставите коментар